Sedan våren 2022 har bostadsmarknaden präglats av avvaktande köpare och sjunkande bostadspriser. Dock varierar prisutvecklingen betydligt beroende på olika områden såsom län, kommuner och till och med specifika gator. På vissa adresser har priserna ökat markant medan andra har sett en nedgång.

En sammanställning av Fastighetsbyrån, med hjälp av Svensk Mäklarstatistik, identifierar vilka gator i landet som har upplevt de största prisökningarna under de senaste två åren. Kristinebergsvägen i Nora leder i procentuell ökning med hela 86 procent. När det gäller ökning i kronor per kvadratmeter är det Stockholmsadresser som dominerar listan, med Lützengatan på Östermalm i spetsen med en ökning på 34 678 kronor per kvadratmeter följt av Tyskbagargatan som sett en ökning på 27 670 kronor per kvadratmeter under de senaste två åren.

Kristinebergsvägen i Nora har haft den största ökningen procentuellt sett med 86 procent. Därefter Norra Månstorpsvägen i Höganäs med en ökning på 73 procent och Källgatan i Åtvidaberg med 70 procent.

– Sedan förra våren har vi haft en trögare marknad med sjunkande priser. Men utvecklingen kan variera kraftigt mellan olika områden och även från gata till gata. Just nu ser vi till exempel att gator med äldre fastigheter och föreningar, som ofta har lägre belåning, håller priserna uppe bättre. För både säljare och köpare gäller det att göra noggrann research för att få rätt förväntningar och underlag för beslut, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Stockholmsadresser dominerar prisökning mätt i kronor – över 34 000 kr/kvm på två år

När det kommer till värdeökning i kronor per kvadratmeter är det främst Stockholmsadresser som har ökat mest, med Lützengatan på Östermalm i spetsen med över 34 000 kronor per kvadratmeter under två år.

– Lützengatan är en galet charmig gata som trots att den ligger väldigt centralt har lite av en småstadskänsla över sig, tillsammans med gatorna runtomkring. Det är väldigt lugnt, harmoniskt och fridfullt här och man får en bra känsla, vilket jag tror bidrar till att det är så stort intresse från spekulanter. I oroliga tider så vill många veta att de köper något bra i ett tryggt område som kommer att hålla i sig i intresse över tid, säger Anna Alvagard, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Östermalm. 

Gator med störst prisökning i procent:

Adresser som ökat mest mätt i procent.
Tabell: Swedbank

Gator med störst prisökning i kronor:

Tabell: Swedbank