Återigen behåller Sverige sin ledande position inom EU när det kommer till företags- och entreprenörskapsklimatet samtidigt som landet stärker sin ställning generellt sett i Europa. Detta avslöjas av PwC:s rapport Private Business Attractiveness Index, som analyserar förhållandena för privat företagande och entreprenörskap i omkring trettio europeiska länder.

Rapporten, sammanställd för tredje året i följd, pekar på att Sverige har avancerat från en femteplats år 2021 med en total poäng på 60,1 till att nu hamna på andra plats med en total poäng på 72,1 för detta år. Endast Schweiz har ett starkare indexresultat, vilket innebär att Sverige fortsätter att vara det bäst rankade EU-landet, följt nära av Tyskland. Samtidigt har Storbritannien i år backat från en andraplats till att dela en sjätteplats.

– Det känns väldigt glädjande att Sverige fortsätter att stiga i rankingen och även stärker sitt totala index. Det visar på våra möjligheter och styrkor som företagarland, som vi tillsammans behöver ta tillvara på. Inte minst innovationskraften inom hållbar utveckling. Samtidigt finns det orosmoln, bland annat minskat nyföretagande och att attrahera kompetens, säger My Lidén, revisor och rådgivare till entreprenörsledda och privatägda företag, PwC Sverige.

Sverige rankas högst inom hållbarhet och klimatfrågor

Sverige ligger i topp tio i åtta olika kategorier och rankas som nummer ett inom områdena Hälso- och sjukvård samt Hållbarhet och klimat. Landets styrkor inom hälsoområdet inkluderar ett robust hälso- och sjukvårdssystem med högst antal läkare per invånare. Dessutom bidrar initiativ som övergång till mer hållbara energikällor och minskning av koldioxidutsläppen till att Sverige rankas högst inom hållbarhet och klimatfrågor. Dessutom anses Sverige ha ett välfungerande ekosystem för uppstartsföretag, vilket är positivt sett ur ett företagsperspektiv.

PwC
Andreas Stranne, skatterådgivare till entreprenörsledda och privatägda företag, PwC Sverige. Foto: PwC.

– Styrkan för Sverige är mixen, att vi är starka inom många områden som är viktiga för företagens tillväxt. Men om jag ska lyfta några utmaningar, som indexet visar, är det inom två områden: makroekonomi samt teknik och infrastruktur. I det sistnämnda rankas Sverige lågt vad gäller cybersäkerhet och stabila leveranskedjor, vilket såklart kan få företag att tveka att etablera sig här, säger Andreas Stranne, skatterådgivare till entreprenörsledda och privatägda företag, PwC Sverige.