En ny undersökning om svenskarnas resvanor under 2022 och början av 2023, genomförd av det globala betalnätverket Visa, visar att 78 procent av svenskar upplever att resekostnaderna har ökat. Samtidigt säger 46 procent av svenskarna i undersökningen att de inte har några planer på att ändra sina resvanor.

De främsta anledningarna till att svenskarna reser är för att koppla av och för att besöka vänner eller familj. I genomsnitt har varje svensk gjort fem resor under det senaste året och spenderat 16 243 SEK på dessa resor.

”Det ekonomiska läget tvingar många hushåll till att göra prioriteringar i sin ekonomi. Våra siffror visar att resor är något som svenskarna håller högt. Många reser tillbaka till samma destination man besökt tidigare vilket visar att resandet har en särskild plats i våra liv”, säger Fredrik Lindquist, Sverigechef för Visa.

Hållbart resande ökar

Undersökningen visar också att hållbart resande blir allt mer populärt i Sverige. 58 procent av svenskarna känner till hållbara resealternativ, och 29 procent visar ett konkret intresse för att resa mer hållbart. Många vill främst minska sina koldioxidutsläpp i samband med flygresor, men bristen på relevant information från researrangörer upplevs som ett hinder.

Svenska resenärer föredrar digitala betalmetoder

När det kommer till betalning på resan, blir kontanter allt mindre vanligt. Endast 14 procent av köpen på resmålet görs med fysiska valutor. Majoriteten av köpen sker med betalkort (63 procent), medan 23 procent av köpen görs via digitala plånböcker.

”När vi reser föredrar vi flexibla och säkra betalalternativ. Därför är kortacceptans en viktig faktor för resenärer. Som ett av världens största betalnätverk med 100 miljoner anslutna återförsäljare världen över kan du vara trygg med att ditt Visa-kort är uppkopplat mot hela världen och kan användas på miljontals platser i över 200 länder. De senaste fem åren har vi investerat 9 miljarder dollar i cybersäkerhet och bedrägeriförebyggande åtgärder för att du ska känna dig trygg när du bokar hotell eller betalar restaurangnotan på din semesterresa”, säger Fredrik Lindquist.

Topplista: Här är länderna som svenskarna helst reser till

  1. Spanien (19 %)
  2. Danmark (12 %)
  3. Grekland (10 %)
  4. Storbritannien (9 %)
  5. Tyskland (8 %)
  6. Italien (7 %)
  7. Frankrike (6 %)
  8. Finland (6 %)
  9. Turkiet (5 %)
  10. Kroatien (5 %)