Tillväxttakten för svenskarnas lån var ovanligt låg i slutet av 2022. Samtidigt var sparandet rekordhögt under det tredje kvartalet, visar statistik från SCB.
Hög inflation och stigande räntor har gjort att många håller extra hårt i pengarna. Det bekräftar statistik från SCB, som visar att den årliga tillväxttakten på lån till svenska hushåll var den lägsta sedan 2006. Tillväxten, som avser den totala utlåningen av pengar till hushåll i Sverige, låg på 4,1 procent i november 2022 och var därmed rekordlåg. Bolån utgör den största delen av utlåningen, 82 procent, medan konsumtionslån landade på 6 procent av hushållens lån med en tillväxttakt på 3,7 procent.
Allt fler ansöker om lån online
Även om tillväxttakten var ovanligt låg så växer alltså utlåningen i Sverige fortsatt. En anledning kan vara den förbättrade tillgängligheten, där digitala tjänster på nätet gjort processen snabb och dessutom utan krav på fysiskt besök hos banken. Fördelarna är bland annat att det går att jämföra flera olika banker och långivare för att hitta det billigaste lånet, något som går att läsa mer om i Moneezys låneguide. Digitaliseringen har därmed gjort att de flesta svenskar idag väljer att ansöka om lån online.
Tjänsterna samlar både bolån och privatlån, beroende på vad man behöver. Jämförelsen av olika lån gör att det går att få en tydlig överblick och fatta ett genomtänkt beslut, utan kostnad eller krav på att binda sig. Skulle ett erbjudande passa är det med hjälp av e-legitimering i till exempel mobilen som man identifierar sig. Vid godkännande från banken kommer pengarna sedan in på kontot.
Stigande räntor gör att fler väljer rörligt lån
Efter att bolåneräntorna länge varit låga så har de under de senaste månaderna stigit. Det ändrade läget påverkar hur bostadsägare tänker i sina beslut kring lån. Fler väljer nu rörlig ränta på sina lån när de tecknar nya avtal. Enligt SCB har ökningen av nya bolåneavtal med rörlig ränta gått hand i hand med de stigande räntorna. I november 2022 var den rörliga räntan i genomsnitt 3,21 procent, jämfört med 1,38 procent i november 2021.
I november 2021 hamnade andelen nya bolåneavtal med rörlig ränta på 46 procent. Ett år senare hade andelen stigit betydligt, och hamnade i november 2022 på 68 procent. Därmed valde över två av tre bostadsköpare rörlig ränta på sina nya avtal, istället för bunden ränta som tidigare varit i majoritet. Totalt sett, när man tittar på samtliga bolåneavtal och inte bara de nytecknade, så är dock den totala andelen bundna lån fortsatt något större än andelen rörliga lån.
Ökning med 161 procent på åtta år
Sammanlagt har de svenska hushållen nu bolån på drygt 4 112 miljarder kronor, vilket är en ökning med 161 procent jämfört med det totala lånebeloppet 2014. Under 2022 sjönk marknadsvärdet på många bostäder, och det återstår att se hur bostadsmarknaden kommer att återhämta sig. Det förändrade världsläget, som har lett till bland annat dyrare livsmedel och höga elräkningar, påverkar också hur hushållen sparar. I normala fall är sparandet något lägre under årets tredje kvartal, jämfört med första och andra, men statistiken från SCB visar att det 2022 låg på en ovanligt hög nivå. Under 2022 sparade svenska hushåll nämligen rekordmycket för ett tredje kvartal.