Svenska konsumenter är de som oftast använder en prisjämförelsetjänst för att hitta det bästa priset. I andra länder är det vanligare att jämföra direkt hos nätbutikerna. Detta enligt en ny studie från Klarna som omfattar 17 länder och 17 000 konsumenter.

Konsumentprisindex steg med 10,6 procent i mars i år jämfört med samma månad i fjol. Med den snabba prisökningstakten blir det extra viktigt att jämföra priser på varor för att kunna ta smarta köpbeslut. Något som svenska konsumenter är vana att göra. Klarnas senaste Shopping Pulse, med data från första kvartalet 2023, visar att nästan alla svenska konsumenter har som vana att prisjämföra i någon utsträckning innan köp (95%) och att drygt hälften (54%) gör det ofta.

De flesta som jämför priser använder en onlinebaserad prisjämförelsetjänst för att göra det. Faktum är att Sverige är det enda landet i studien där flest konsumenter (62%) vänder sig till prisjämförelsetjänster. I andra länder är det vanligare att kolla upp priserna direkt hos nätbutikerna. I USA är det till och med vanligare att jämföra priser i fysisk butik än med en prisjämförelsetjänst online.

“I Sverige ligger vi långt fram i utvecklingen när det kommer till prisjämförelsetjänster, och svenska konsumenter förväntar sig att kunna jämföra allt från pris till leveranstid på ett och samma ställe. I och med den allmänna prisökningstakten kan vi dessutom se att människor blivit allt mer prismedvetna och således än mer benägna att använda smarta shoppingverktyg som kan hjälpa till att spara såväl tid som pengar,” säger Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna.

Att vi blivit extra prismedvetna märks i siffrorna från Klarnas prisjämförelseverktyg. Allt fler sätter upp bevakningar för att få en notis när en produkt faller i pris. I april hade antalet prisnotiser ökat med 75 procent jämfört med samma månad ifjol. Populära produkter att bevaka är bland annat elektronik såsom airpods, ipads, spelkonsoler och TV-apparater. Även robotdammsugare, köksassistenter och airfryers finns med i toppen. 

Vi vill jämföra fler saker än pris

Fler faktorer än pris efterfrågas när det kommer till att kunna jämföra produkter och butiker från en och samma app eller tjänst. Nästan 9 av 10 svenskar vill kunna jämföra pris mellan olika butiker enligt Klarnas undersökning. Varannan (54 %) vill dessutom jämföra fraktkostnad och produktomdömen. Nästan lika många (48 %) vill kunna jämföra lagerstatus, färg, storlek och andra produktattribut (41%), samt leveranstid (38%).

Tre av fyra tar hjälp av mobilen i fysisk butik

Till och med när vi befinner oss i en fysisk butik åker mobilen ofta fram för att hjälpa oss att jämföra priser och erbjudanden samt kolla recensioner och kundomdömen. Nästan tre av fyra svenskar (73%) brukar ibland eller ofta använda sin mobil i fysisk butik för att jämföra och hämta mer information. Bland de yngre generationerna är detta ännu vanligare. 84 procent av svenskar i åldern 18–25 och hela 89 procent bland de som är 26–41 år gör detta ibland eller ofta. 

Topp-20: Populäraste sakerna att prisjämföra i Sverige*
Hudvård
Skor
Leksaker
Hårprodukter
Receptfria läkemedel
Parfymer
Mobiltelefoner
Kosttillskott
Makeup
Husdjur
Kläder
Kökstillbehör
Hörlurar
Wearables
Barn- & Babytillbehör
Dammsugare
Kaffemaskiner
Belysning
TV
Matvaror

*Klickdata från Klarnas prisjämförelseverktyg i Sverige, Mars 2023 

Så jämför svenskar priser
Prisjämförelsetjänst 62%
Direkt hos nätbutiker 50%
Sökmotorer 42%
I fysiska butiker 27%
Annat 2%

 

Vad svenska konsumenter vill jämföra mellan olika butiker
Pris 89%
Fraktkostnad 54%
Omdömen (tex produktrecensioner) 54%
Lagerstatus 48%
Färg, storlek och andra attribut 41%
Leveranstid 38%