DBT, det ledande stockholmsbaserade fintechbolaget som hjälper tillväxtbolag med lånefinansiering, har stängt en finansieringstransaktion med brittiska banken NatWest och amerikanska investmentbolaget Värde Partners om 3.1 miljarder SEK, för att accelerera utlåningen till svenska små- och medelstora tillväxtbolag. Avtalet innebär att DBT kan möta den starka efterfrågan på tillväxtlånefinansiering, vilken har ökat kraftigt den senaste tiden.

– Det här är en milstolpe för DBT som gör att vi kan stötta än fler växande små- och medelstora tillväxtbolag i hela Sverige i en tid då det behövs som mest. Den rådande energikrisen, inflationsökningen och snabbt stigande bränslepriserna pressar bolag och gör det viktigare än någonsin med tillgång till flexibel, men långsiktig, finansiering som den vi kan erbjuda, säger Alexis Kopylov, VD och medgrundare till DBT.

Sedan DBT grundades 2017 som första bolaget i Norden att erbjuda tillväxtlån för att stötta små- och medelstora tillväxtbolag, har bolaget byggt en stark närvaro på svenska marknaden. DBT:s egenutvecklade tekniska plattform för intelligent kreditanalys analyserar realtidsdata från bolag som söker lånefinansiering och möjliggör en snabb, skräddarsydd och mer noggrann riskbedömning med snabbare beslutstider för låntagarna. DBT:s teknikplattform för riskbedömning och långvinging har möjliggjort för bolaget att låna ut mer än 2 miljarder SEK under sex år, och data visar att DBT-backade bolag har växt 7x snabbare än andra SME-bolag under perioden.

Bland DBT:s kunder finns en bredd av svenska tillväxtbolag, bland andra underklädesvarumärket CDLP, mikromobilitetsbolaget Vässla Mobility, ehandelsbolaget Chiquelle, gjuteribolaget IAC och investmentbolaget Stockhult som är fokuserat på sågverks- och skogsindustrin

– DBT har gjort väsentliga investeringar i sin tekniska plattform och sticker ut i konkurrensen. Såväl bolags- som privatkunder förväntar sig i allt större utsträckning skräddarsydda lösningar för att finansiera sin tillväxt, den trenden gynnar fintech-aktörer som DBT, säger Aneek Mamik, Partner och global chef för finansiella tjänster inom Värde Partners.