När svenska HR- techbolaget Assessio gick ihop med investmentbolaget Main Capital Partners 2019 var målet tydligt – att bli marknadsledande i Europa inom HR-tech och digitala rekryteringsmetoder. Efter att ha gjort sitt andra förvärv i Nederländerna för bara några veckor sedan så expanderar Assessiogruppen nu i Norden genom att köpa danska e-assessmentbolaget People Test Systems.

I oktober 2021 gick Assessio ut med att de gjorde sitt andra förvärv i Nederländerna genom köpet av Eelloo. Nu förstärker Assessio sin position på den nordiska marknaden genom förvärvet av danska People Test Systems, PTS, ett bolag specialiserat på e-assessments.

“Vi är så glada över att tillsammans med PTS kunna jobba ännu mer fokuserat för att göra Nordens arbetsmarknad mer rättvis och inkluderande. PTS har gjort sig kända för sin innovativa syn på HR och deras tester kompletterar Assessiogruppens erbjudande. Som marknadsledande i Norden kommer vi nu att kunna erbjuda våra kunder ett fullskaligt erbjudande med toppmoderna verktyg baserade på den senaste forskningen inom arbetspsykologi”, säger Pär Cederholm, CEO och partner för Assessiogruppen.

“De senaste åren har vi vuxit rejält och är idag så starka på marknaden att det är dags att bli en del av något större och mer internationellt. Våra kunder kommer fortsätta att kunna ta del av vår höga kvalitet och goda service samtidigt som vi nu kan ge dem tillgång till bredare ett bredare produkterbjudande och ytterligare kompetens. Assessio håller samma kvalitet som vi, ser på tester på samma sätt som vi och är innovativa i branschen, vilket alla är faktorer som varit avgörande i vårt val av gå ihop med Assessiogruppen”, säger Torben Tolstøj, vd och delägare på PTS.

Marknadsledande inom HR-tech
Svenskgrundande Assessio har utvecklat arbetspsykologiska tester sedan över 65 år tillbaka. 2019 såldes Assessio till det nederländska investmentbolaget Main Capital Partners. Tillsammans med sina ägare har Assessio utvecklat en “buy and build-strategi” med målet att bli marknadsledande i Europa inom HR-tech och digitala rekryteringsmetoder.

Sedan dess har Assessio förvärvat nederländska HFMtalentindex och Eelloo som idag ingår i Assessiogruppen. Med PTS som det senaste tillskottet har Assessiogruppen idag 130 anställda, över 1500 kunder och en omsättning på över 236 miljoner kronor.

Förändrar förlegade rekryteringsmetoder
Förvärvet av PTS går i linje med Assessiogruppens “zero talent waste-strategi”, som syftar till att göra det möjligt för organisationer att rekrytera och jobba mer inkluderande med hjälp av moderna HR-verktyg och datainsikter. Detta är en viktig faktor då Assessiogruppen jobbar för att förändra förlegade rekryteringsmetoder på sina marknader, menar Pär Cederholm.

“Vi kan inte bara stå och se på när människor systematiskt väljs bort på grund av fel namn, bakgrund, ålder eller utbildning. Forskningen är tydlig – klassiska rekryteringsmetoder som cv och personliga brev är inte rätt verktyg för att besluta vem som får jobbet eller vem som blir en bra chef. För att stoppa diskrimineringen på arbetsmarknaden så måste vi börja använda oss av oberoende verktyg och fatta beslut baserade på objektiv data istället för vår magkänsla. Vi vill stöpa om den europeiska rekryteringsmarknaden i grunden”.