Trots en osäker global ekonomi, förväntar sig tre fjärdedelar av svenska företag att uppnå sina tillväxtmål för 2023, enligt Simon-Kucher & Partners’ “European Growth Study 2023.” Det innebär att fler svenska företag förväntas nå sina mål för omsättning, resultat och tillväxt jämfört med 2022.
De största utmaningarna för tillväxt enligt studien är energikrisen (nämnd av 47 procent av företagen), den politiska instabiliteten, inklusive kriget i Ukraina (44 procent) och inflationen (42 procent).
– Trots alla utmaningar ser de svenska företagen generellt sett positivt både på sin nuvarande prestation och på den framtida utvecklingen. Men samtidigt tyder resultaten av studien på att några av företagen har satt foten på bromsen när det kommer till innovation, teknisk utveckling och marknadsföring. Den senaste tiden har tendensen varit att hålla sig till kända affärsområden och marknader, vilket är förståeligt i en tid präglad av osäkerhet. Vår studie pekar dock på att de företag som når störst framgångar är de som är mest innovativa. Det är därför företagen bör vara uppmärksamma på att utveckla sin affärsmodell så att den säkerställer optimal nytta av produkt- och tjänsteportföljen, säger VD Andreas Jonason från Simon-Kucher.
Priset är den viktigaste faktorn
Resultaten från Simon-Kuchers studie indikerar att svenska företag ser prissättningen som den mest betydande faktorn när det kommer till att generera tillväxt i både intäkter och resultat. Hela 47 procent av företagen betonar priset som en central drivkraft för tillväxt. Denna siffra står i skarp kontrast till resultaten från en jämförbar studie utförd 2021, där endast 27 procent ansåg att pris hade en betydande roll för att uppnå tillväxt.
– Den markanta ökningen är ett uttryck för att läget är helt annorlunda i dag än för två år sedan. 2021 hade en stor del av den svenska befolkningen inte upplevt någon betydande inflation under sin livstid. Därför fanns det inte alls samma acceptans för prisreglering bland konsumenterna som nu. Och i näringslivet fanns inte samma medvetenhet om vikten av att göra prisjusteringar, säger Andreas Jonason.
Även om priset nu ses som den huvudsakliga faktorn för tillväxt av en betydande andel företag jämfört med 2021, är försäljningen nu endast nämnt av 30 procent jämfört med 50 procent 2021. Med andra ord fokuserar många företag på att justera priser för att kompensera för ökade kostnader istället för att satsa på att öka sin försäljningsvolym.
Trots detta finns det fortfarande en del företag som prioriterar försäljning framför marknadsföring. Enligt Andreas Jonason är detta dock en riskabel strategi.
– Den aktuella studien pekar på att för betydligt fler av de framgångsrika företagen har marknadsföring hög prioritet, även i tider av ekonomisk press, än vad som är fallet i företag som inte är framgångsrika. Den trenden är i linje med vad vi har sett i tidigare studier: De företag som fokuserar på marknadsföring och andra kommersiella aktiviteter klarar sig ofta bäst.