En potentiellt omfattande strejk hotar att lamslå Arlanda från och med den 5 juli. Redan den 3 juli ser Bromma och Landvetter ut att lamslås av strejken. Röntgenmaskiner, varukontroller och grindmottagningar kommer att stå obemannade, vilket innebär att större väskor inte kommer att tillåtas ombord på flygen. Är du drabbad? Under artikeln finns tidpunkter för de planerade strejktidpunkterna.

Swedavias presskommunikatör, Frida Jones, uttrycker sin förhoppning om att parterna kommer överens och löser situationen för att undvika en strejk som skulle få allvarliga konsekvenser för resenärerna. Med tanke på att det är högsäsong för semestrar ser det ut att kunna bli kaotiskt på Arlanda och flera andra flygplatser runt om i landet.

Om strejken blir verklighet kommer passagerare att hindras från att nå sina flygplan, incheckat bagage kommer att stanna kvar på marken, och vissa flygplatser kan till och med behöva hålla stängt. Orsaken till denna situation är att ett varsel om strejk har utfärdats eftersom parterna inte har kunnat nå en överenskommelse.

Förra sommaren fick Arlanda uppleva kaos och långa köer, och i år riskerar situationen att bli ännu värre. Transportarbetareförbundet har nu varslat om en konflikt i slutet av veckan. Orsaken till konflikten är att fackförbundet och arbetsgivarorganisationen Almega inte har kunnat enas om bevaknings- och säkerhetsavtalet.

Richard Orgård, förbundsdirektör på Almega Säkerhetsföretagen, kommenterar situationen genom att säga att Transportarbetareförbundet hotar inte bara människors semestrar utan även hela svensk arbetsmarknad genom sin vilja att få mer än andra.

Varslet om strejk är uppdelat i olika delar. Den första delen kommer att starta den 28 juni klockan 00.00 och innebär en blockad som omfattar 160 företag och 20 000 anställda. Den andra delen innebär en total arbetsnedläggelse, det vill säga en strejk. Först ut är Bromma och Landvetter flygplatser den 3 juli, där säkerhetskontrollen kommer att påverkas.

Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport, förklarar att ingen kommer att kunna gå ombord på planen under strejken. När det gäller Arlanda kommer röntgenmaskiner, varukontroller och grindmottagningar att vara obemannade. Större väskor kommer inte att tillåtas ombord på flygen.

Beskedet om strejkvarsel har inte tagits emot med glädje på Arlanda. Swedavias presskommunikatör, Frida Jones, uttrycker förhoppningen om att parterna kommer att nå en överenskommelse och lösa situationen för att undvika en strejk som skulle få stora konsekvenser för resenärerna. Det är inte önskvärt med tanke på det stora antalet människor som planerar att resa under denna period, betonar hon.

Arlanda är en viktig knutpunkt för internationella och inrikesflygningar, och en strejk skulle kunna leda till betydande störningar i flygtrafiken. Det skulle inte bara påverka de resenärer som är mitt uppe i sina semestrar, utan även affärsresenärer, familjer och andra som är beroende av smidiga flygförbindelser.

Även kärnkraftverket i Ringhals riskerar att få skyddsvakterna från Avarn ut i strejk under juli.

För att försöka lösa den pågående konflikten har medlare utsetts och nya förhandlingar kommer att inledas idag. Förhoppningen är att parterna ska kunna sitta ner och komma fram till en överenskommelse som tillgodoser både arbetstagarnas och arbetsgivarnas intressen.

Här är alla tidpunkter för strejken, se om du kommer att drabbas

Arlanda Flygplats, Avarn Security AB
Gäller arbete vid samtliga grindar för gods, varor och personal samt röntgenfunktioner vid de olika terminalerna.
Onsdag 5 juli, klockan 19.00 till torsdag 6 juli, klockan 19.00.
Onsdag 12 juli, klockan 19.00 till torsdag 13 juli, klockan 19.00.

Bromma och Landvetter flygplats
Gäller samtliga flygplatskontrollanter.
Måndag 3 juli, klockan 03.00-23.59.
Fredag 7 juli, klockan 03.00-23.59.
Måndag 10 juli, klockan 03.00-23.59.
Fredag 14 juli, klockan 03.00-23.59.

Ringhals kärnkraftverk, Avarn Security AB
Skyddsvakter sysselsatta i kontinuerligt tre-skift.
Fredag 7 juli, klockan 22.30 till måndag 10 juli, klockan 07.00.
Fredag 14 juli, klockan 22.30 till måndag 17 juli, klockan 07.00.