Scania introducerade elektriska lastbilar för regionala transporter i juni 2022. Antalet ordrar har nu nått 640 lastbilar, och företaget ser ett momentum för elfordon.

Efter att elektriska lastbilar för regionala transporter introducerats för sju månader sedan, ser Scania ett stort intresse för denna lösning.

– Med vårt breda utbud av elektrifierade fordon kan vi erbjuda hållbara nollutsläppslösningar för våra kunder. Antalet ordrar vi fått in är ett tecken på att marknaden är mer än redo att elektrifieras, säger Fredrik Allard, Head of Electrification, Scania.

De 640 inkomna ordrarna är ett tecken på att Scanias nya elektriska lastbil är en produkt som möter kraven från kunder som är redo för elektrifiering. De installerade batterierna har en kapacitet på 624 kWh vilket betyder att lastbilarna kan användas för regionala transporter.

– Antalet ordrar av elektriska lastbilar som lagts överträffar våra förväntningar. Över 140 olika kunder från Europa och Mexiko har nu börjat övergången till elektrifierad fordonsflotta. En del har beställt mer än 40 elektriska fordon var, fortsätter Allard.

Det italienska transportföretaget Gruber Logistics, som är en pionjär inom digitalisering, har lagt en order på knappt 30 lastbilar.

– Scania har gjort en grundlig analys av vår transportverksamhet, och erbjudit en komplett lösning som även omfattar laddning, som passar vårt behov perfekt, på ett sätt vi tror att en konkurrent aldrig skulle lyckas med. Dessa regionala lastbilar är bara början. Vi kommer att satsa på Scania när det gäller att elektrifiera alla våra transporter, säger Andrea Condotta, Public Affairs & Innovation Manager, Gruber Logistics.

Introduktionen av regionala elektriska lastbilar var en milstolpe för Scania och företagets partners, genom ökningen av räckvidd. Detta betyder nya möjligheter för ett stort antal kunder och för hela transportekosystemet. Produktionen av regionala elektriska lastbilar börjar fjärde kvartalet 2023.