Under det tredje kvartalet 2023 erhöll cirka 3 400 personer stöd från Trygghetsfonden TSL. Det är dubbelt så många jämfört med samma period året innan då 1 700 personer beviljades stöd. Trots en längre tid av pessimism kring framtiden med hög inflation, höga räntor och en försvagad krona, finns det fortfarande en stor efterfrågan på arbetskraft.
Sysselsättningen är fortfarande hög och arbetslösheten har varit lägre varje månad jämfört med föregående år, även om det finns en indikation på en möjlig vändning under augusti.
– Den höga efterfrågan på arbetskraft kan vi även se i våra resultat. Under tredje kvartalet var andelen personer som hittat ny lösning efter avslutat stöd 95 procent, vilket tangerar den tidigare historiskt högsta nivån. Trots att vi befinner oss i en period med ett ökande inflöde kan vi konstatera att resultaten för omställningsstödet har varit fortsatt starka med mycket goda resultat för våra deltagare, säger Caroline Söder vd för Trygghetsfonden TSL.
Antalet uppsägningar har ökat inom de flesta branscher, främst inom industrin med knappt 200 procent fler som har beviljats stöd. Även inom bygg, handel och hotell- och restaurangbranschen har uppsägningarna ökat, med den senare branschen som har haft en över tvåfaldig ökning i inflödet.
Stockholm, Västra Götalands och Skånes län stod tillsammans för 47 procent av alla personer som fick omställningsstöd under de första tre kvartalen av året. Men när det gäller per capita-siffror är Kalmar län det främsta följt av Jämtland och Kronoberg. Trots att Stockholm bidrar med flest beviljanden i absoluta tal, är inflödet per capita en av de lägsta.
Sedan ett år tillbaka erbjuder Trygghetsfonden TSL också kompetensstöd, inklusive vägledning och ekonomiskt stöd under utbildning, även för anställda.
– Trygghetsfonden TSL är oavsett konjunkturläge glada och stolta över att kunna erbjuda en palett av möjligheter för människor att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Vi har sett ett stort och växande intresse för kompetensstödet under året som möjligheten har funnits. Både över olika branscher och genom spridning regionalt. Mest förekommande är ansökningar bland anställda inom industrin och handeln och knappt hälften söker en kurs eller utbildning på yrkeshögskola, avslutar Caroline Söder.