Stockholms stad följer med i trenden och avstår från att köpa in produkter från Mondelez. Från och med nu inför staden ett inköpsförbud för varor från livsmedelskoncernen enligt ett officiellt meddelande.

“Vi kommer att uttrycka solidaritet med Ukraina genom både ord och handling. Stockholms invånarnas skattepengar bör inte stödja företag som bedriver verksamhet i Ryssland och bidrar till finansieringen av kriget”, uttalar finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i en kommentar.

Efter att det blev känt att Mondelez, vilket inkluderar varumärket Marabou i Sverige, fortfarande har verksamhet i Ryssland, har flera svenska aktörer valt att sluta köpa in produkter från företaget. Det var nyligen som Ukraina svartlistade Marabous ägare Mondolez, med anledningen av att de fortsätter bedriva sin ryska verksamhet trots pågående krig.

Flera aktörer har tagit tydligt ställningstagande mot Mondolez. Exempelvis SJ, SAS, Norwegian, Tallinka-Silja som alla slutat inkludera produkterna i sina sortiment. Vidare har Svenska Fotbollsförbundet pausat sitt sponsoravtal med Marabou.

Enligt ett uttalande från bolaget så fortsätter verksamheten att bedrivas i Ryssland eftersom att om man lämnar så finns det risker att verksamheten hamnar i andra aktörers kontroll, “som skulle kunna använda den för att skydda egna intressen”.

Under 2022 stod den ryska verksamheten för fyra procent av Mondolez totalt omsättningen, eller motsvarande 13 miljarder kronor, enligt bolagets årsredovisningen.