Under september lanserade de två kvinnliga grundarna Camilla Wallin och Tina Falck av Planet Zero sin app som är en digital marknadsplats för säljare och köpare av närproducerade råvaror. Nu investerar Urban Delis grundare Jesper Weidlitz i start-upen som går en spännande framtid till mötes.

Projektet har de två grundarna fram till lansering finansierat själva och ägnat sig åt på fritiden, de har båda andra jobb vid sidan om.

-Visionen har sedan dag ett varit att skapa en tjänst som har en given plats i våra liv. Vi har skapat en smart tjänst där vi hjälper varandra men även underlättar samt inspirerar till ett mer klimatsmart beteende. Vi behöver bli mer självförsörjande som planet. Nu finns tekniken, viljan och tydliga incitament, att förändra vårt sätt att konsumera mat säger Camilla Wallin.

Appen Planet Zero vänder sig mot gårdar, REKO-ringar samt privatpersoner som odlar grönsaker, fiskar eller jagar vilt. Vi vet att det finns ett överskott av råvaror hos människor och gårdar där ute och nu finns en möjlighet för dem att marknadsföra sig och sälja dessa i vår app utan mellanhänder. Vill du däremot äta mer närodlat eller konsumera mat som finns i din närhet så är du i bara ett klick bort från riktigt bra råvaror.

Planet Zero har integrerat betallösningen Stripe Connect vilket gör att hela köp och sälj cykeln sker i appen. -Det ska vara snabbt, enkelt och säkert att använda Planet Zero och det känner vi verkligen att vi lyckats med, säger Tina Falck.

Bolaget går nu in i en ny fas i samband med lansering av appen och att Jesper Weidlitz, grundare av Urban Deli, är med på resan framåt är av stor vikt för PZ.

-Delningsekonomi är glödhett just nu och så även den lokalproducerade varan så vi känner verkligen att vi med lanseringen av vår app ligger helt rätt i tiden. Min erfarenhet är att medvetenheten och intresset för var råvaror kommer ifrån är högre än någonsin. Samtidigt vet vi att det kastas mat och finns ett överskott som inte utnyttjas på rätt sätt. Tillsammans tror jag att vi kan vara med och skapa en beteendeförändring och jag ser verkligen fram emot att vara med på den här resan, säger Jesper.