8 av 10 svenska konsumenter planerar att vara mer priseffektiva i julklappshandeln i år. Black Week-reor, prisjämförelsetjänster och rabattkoder är några av de knep som flest planerar att ta till för att spara pengar. Det visar nya siffror från Klarna som undersökt årets julhandel i totalt 17 länder. 

Av de 82 procent av svenskarna som uppger att de kommer att köpa julklappar i år siktar majoriteten (87 %) av dessa på en billigare julhandel än förra året. Och många har sett till att börja i tid. 63 procent av de tillfrågade har uppgett att de kommer att köpa sin första julklapp innan december. Lika många (62 %) uppger att planerar att dra större nytta av Black Week-reorna i år jämfört med förra året.

–  Många konsumenter har insett fördelarna med att koncentrera sina planerade inköp till Black Week för att spara pengar. Vår undersökning visar att det är lika många som planerar att handla till nära och kära som till sig själva under veckan och att barnprodukter är den produktkategori som flest planerar att köpa till andra, säger Carl Lindahl, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Andra knep som svenskarna uppger att de kommer ta till för att handla smartare i år är bland annat att prisjämföra. Så många som varannan (54 %) svensk uppger att de kommer att använda sig av prisjämförelsetjänster för att fynda under julhandeln. Hela 40 procent uppger att de kommer att använda sig av rabattkoder eller lojalitetsprogram för att göra fynd i julhandeln. 27 procent menar att de kommer handla färre julklappar och 22 procent ska köpa julklappar på andrahandsmarknaden.

– Vi ser att kostnadsmedvetenheten är hög bland svenska konsumenter, samtidigt vill de flesta svenskar fortsätta med traditionen av att ge bort julklappar. Att ta till smarta knep – som prisjämförelsetjänster, rabattkoder och lojalitetsprogram – kan hjälpa till att göra julhandeln billigare. Här sticker Sverige ut i undersökningen som det land med högst andel som säger att de använder prisjämförelser, fortsätter Carl Lindahl. 

Fler följer prisutvecklingen för produkter
Insikterna från undersökningen kring svenskarnas ökade kostnadsmedvetenhet bekräftas av siffror från PriceRunner. Genom att aktivera prisnotifikationer kan man få reda på när priset på en produkt sjunker – nya siffror visar att svenska konsumenter aktiverade 54 000 prisnotifikationer under oktober, vilket är en fördubbling mot samma mätperiod förra året. 

Användningen av prisjämförelsetjänster och verktyg för smart shopping har ökat kraftigt bland svenska konsumenter under hela året, och framförallt under de senaste månaderna. Det bästa tipset för att försäkra sig om att man verkligen får en bra deal är att att inte stirra sig blind på rabattprocenten utan att kolla på en produkt prisutveckling över tid, säger Evelina Galli, konsumentexpert på PriceRunner.

 

Här är 5 tips för att handla smartare under julhandeln:

1. Se över dina behov och köp rätt saker. Innan köp, tänk efter om det är något du verkligen behöver och se över dina behov – behöver du verkligen den senaste modellen av en viss teknikpryl eller räcker det med en äldre modell? Eller vet du att du har behov av att ha de senaste uppdateringarna och att du kommer behöver uppdatera produkten redan nästa år — så är en gammal modell inte ett billig köp i längden. Att köpa någonting bara för att det är billigt är varken bra för plånboken eller miljön.

2. Planera dina inköp i förväg. Ställ in en prisnotifikationer för de produkter du är intresserad av att köpa. Denna funktion finns i Klarna-appen och på PriceRunner.se.

3. Använd prisjämförelsetjänster. Med prisjämförelsetjänster kan du enkelt se hur priserna på en produkt förändras över tid och ta del av produktrecensioner. Du kan även jämföra med liknande produkter från andra tillverkare. Kanske tillverkar de samma produkt fast till ett lägre pris?

4. Kolla upp handlares lojalitetsprogram. När man är med i lojalitetsprogram får man ofta ta del av de bästa erbjudandena före alla andra, och får också egna individuella specialerbjudanden. Dina medlemskort kan du enkelt samla och registrera digitalt i Klarna-appen.

5. Leta efter rabattkoder. Med hjälp av rabattkoder kan du få särskilda rabatter på varor, fri frakt och andra förmåner som gör att du sparar pengar på ditt köp utan att det nödvändigtvis är rea. Gå in på den butik du vill handla i tillsammans med sökordet “rabattkoder”. I Klarna-appen finns också en mängd unika rabattkoder du kan använda dig av.

 

Om undersökningen:
Undersökningen baseras på en undersökning utförd av undersökningsföretaget Nepa i 17 länder (Sverige, Norge, Finland, USA, Storbritannien, Australien, Tyskland, Österrike, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Nya Zeeland, Spanien, Portugal, Polen, Irland och Italien). Undersökningen utfördes under oktober och november 2022 med 17 000 respondenter och ett representativt urval av minst 1000 respondenter per land som valts ut av Nepa. 1033 svenskar deltog i undersökningen.