Nya data från spanska inskrivningsmyndigheten Registradores indikerar att spanska bostadsmarknaden förblir oförändrade under det tredje kvartalet men att antalet bostadsaffärer minskade med 7,8 procent jämfört med andra kvartalet 2023 och minskade 16,5 procent jämfört med tredje kvartalet 2022.

Enligt senaste rapporten från Registradores, som publicerades den 13 november, såldes 140 160 bostäder i Spanien under tredje kvartalet. Trenden för svenska köpare fortsätter ner tydligt under den senaste perioden, jämfört med andra kvartalet sjönk antalet svenska bostadsköp i Spanien med 17 procent. Samtidigt visar statistik från spanska notariesamfundet att svenskar är den nationalitet som köper bostäder med högsta kvadratmeterpriserna.

Lågt utbud på spanska bostadsmarknaden

– Just nu påverkas den spanska bostadsmarknaden en del av svårigheterna att bilda regering som skapat allmän osäkerhet. Bostadskonsumenterna är mer avvaktande än vanligt vilket avspeglas i minskningen i antal bostadsaffärer. Priserna hålls dock uppe av det låga utbudet, säger Martin Posch affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.

Fortsatt färre köp – av kräsna svenskar

Under det tredje kvartalet minskade antalet bostadsköp av svenskar till 554, en nedgång med 17 procent jämfört med andra kvartalet 2023 och hela 42 procent jämfört med samma period 2022. Trots detta fortsätter Sverige att vara rankat som den tolfte största köparnationen i Spanien.

Enligt data från det spanska notariesamfundet är svenskar den nationalitet som spenderar mest per kvadratmeter när de köper bostäder, med priser överstigande 3000 EUR per kvadratmeter. Danskar ligger på andra plats i denna statistik.

– Vi ser ett intresse från svenska spekulanter men de flesta väljer att avvakta med köp i dagsläget, utifrån framförallt kronkursen och höga räntor. Att svenska köpare betalar mest per kvadrat handlar inte om att de köper de mest exklusiva bostäderna. Däremot är svenskarna ofta vana vid en högre standard än många andra och håller en hög lägstanivå, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.