Ett SMS lån behöver inte vara ett “nödvändigt ont”. Om du använder dig av det på rätt sätt så kan vi till och med stryka det sistnämnda i begreppet.

Men innan vi går in på hur man bör tänka, så går vi igenom lite kort vad egentligen ett SMS lån är.

SMS lån eller snabblån?

En del långivare kallar det i dagsläget hellre för snabblån. Ursprungsnamnet har sina rötter i början av 2000-talet, när man kunde ansöka om ett mindre lån med snabb utbetalning genom att skicka ett SMS.

Principen är likadan idag – snabb handläggningstid och utbetalning. Där skillnaden är att man gör sin låneansökan via nätet eller i en app.

Oavsett om man väljer att kalla det snabblån eller SMS lån så kan vi konstatera att det har växt enormt mycket i popularitet under de senaste åren. Inte bara för att det går fort, utan också för att det i regel har lägre ansökningskrav än ett traditionellt privatlån.

På hittasmslån.se kan du som behöver låna pengar snabbt ta del av finansexperters tips, råd och jämförelser av många av marknadens populäraste SMS lån och långivare.

“Bra” eller “dåligt”?

Det finns egentligen inget “bra” eller “dåligt” i någon mening, utan ansvaret faller istället på dig som konsument hur och varför du använder ditt SMS lån.

Flera smslån lever upp till att klassas som en högkostnadskredit, för dessa krediter gäller särskilda regler för hur hög räntan och de olika tillkommande kostnaderna får vara.

En tillfällig lösning

Det är alltid till din fördel om du vet att du kan betala tillbaka ditt lån – i ett enda svep. På så sätt kan du exempelvis skjuta fram en oförutsedd kostnad och slippa lägga ut med egna pengar i skrivande stund.

När vi talar om SMS lån syftar vi ofta på en högkostnadskredit.

Fråga: Varför ska man helst betala tillbaka allting på en gång istället för att delbetala sitt lån?

Svar: Det är helt enkelt högre räntor på högkostnadskrediter än det är på ett traditionellt privatlån. Värt att nämna är också att en del SMS lån erbjuder räntefri kredit under ett visst antal dagar (normalt sett mellan 14-30 dagar), om det är första gången du använder dig av krediten.

Undvik impulsen – tänk långsiktigt

Många bäckar små – likaså kan många små krediter utgöra en stor skuldfälla.

Därför bör du alltid tänka på följande: behöver jag verkligen ett lån, och kan jag betala tillbaka mitt lån?

Befinner man sig plötsligt i en situation där man har använt sig av flera mindre krediter för att köpa saker man inte behöver, så är det lätt att räntorna har kapplöpning med varandra och man får i slutändan betala flera gånger det man har belånat.

Lättare sagt än gjort, men även kort och gott, använd dig av sunt förnuft.