Många tror att de måste vänta in hösten för att sälja sin bostad. Ny statistik från SkandiaMäklarna visar att det är fel. Sedan sommaren 2018 fram till 2020 har försäljningen i juli ökat med hela 50 procent. SkandiaMäklarnas nytillträdda VD Andreas Moritz spår ännu en het sommar för en mäklarbransch i förändring.

SkandiaMäklarnas nya VD Andreas Moritz kommer senast från rollen som försäljnings- och operativ chef på Svensk Fastighetsförmedling. Han har sett flera nya trender förstärkas de senaste åren.

– Det görs många fler affärer mitt i sommaren nu för tiden. Den som är sugen på att köpa gör klokt i att inte ta sommarlov från bostadsannonserna. En annan trend som är tydlig och viktig för den som vill sälja eller köpa är att ha en långsiktighet och vara medveten om att ha kontakt med mäklare redan långt före en bostadsaffär är ett tydligt framgångsrecept för en god affär, säger Andreas Moritz VD på SkandiaMäklarna.

Trenden att köpa ny bostad mitt i sommaren har vuxit sig starkare de senaste åren. Trots pandemin ökade antalet försäljningar som SkandiaMäklarna bistod med i juli förra året med 20 procent. Året dessförinnan ökade försäljningarna med nästan 30 procent. Sedan 2018 har antalet försäljningar alltså ökat med 50 procent.

Försäljningar juli 

2018: 526

2019: 663 (ökning 26%)

2020: 799 (ökning 20%)

– Det är oerhört spännande att få leda SkandiaMäklarna till nästa nivå i denna dynamiska marknad och bransch. Under pandemin har vi varit duktiga på att anpassa våra tjänster efter kundernas behov och den förändrade marknaden. Något som har resulterat i mycket goda resultat, säger Andreas Moritz.

För dem som vet eller är ganska säkra på att de vill sälja i sommar och höst erbjuder SkandiaMäklarna tjänsten REDO. I stället för att direkt lägga upp bostaden på Hemnet så erbjuds kunden exponering på sociala medier, potentiellt intresserade köpare kontaktas direkt och erbjuds privata visningar. Bostaden läggs därmed ut på marknaden innan den hamnar på den officiella marknaden. Något som har visat sig kunna ge säljaren ett högre pris.

 

Bostadspriserna fortsätter uppåt
Enligt de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik fortsatte priserna uppåt i maj, villapriserna steg med i genomsnitt +2% och bostadsrätterna med +1%. På årsbasis har villorna ökat med +20% och bostadsrätterna med +13%. Här kan du se den fullständiga rapporten ifrån Svensk Mäklarstatistik.