Det är populärt att investera i aktier, men detsamma gäller faktiskt för krypto som du bland annat kan köpa via bitcoin pro. Här säger vi vad vi tror gällande om det lönar sig mest att investera i krypto eller aktier. 

OBS: Att investera pengar i krypto och aktier är förenat med en stor risk. Du kan tjäna pengar på det, men du kan också förlora pengar på att investera i såväl aktier som krypto. Så se till att bara investera med pengar du har råd att vara utan. Denna artikel ska inte heller ses som finansiell rådgivning. 

Att investera i krypto

Argument för att investera i krypto

 • Krypto kan inte övervakas av myndigheter och regeringar. Det medför att kursen för exempelvis bitcoin kan öka fort (men också sjunka fort). 
 • Krypto är en högriskinvestering. Att investera i krypto är förenat med en stor risk då kursen för kryptovalutor ofta rör på sig på ett snabbt sätt. 
 • Det finns många nya kryptovalutor att välja bland. Det medför att det blir lite mer spännande att handla med krypto. 
 • Det finns ett stort intresse för bitcoin. För att nämna ett exempel accepterade Tesla under en tid köp i bitcoin, och i vissa länder är bitcoin en betydande valuta. Framtiden inom krypto tror vissa är ljus vilket förstås ska ses som positivt. 

Argument för att inte investera i krypto

 • Kursen rör på sig snabbt. Det medför att du också kan förlora dina insatta pengar snabbt. 
 • Vissa plånböcker och plattformar har blivit hackade. När det händer blir man i regel av med alla de kryptomynt man sparat. Så se till att välja en bra bitcoinmarknad att handla via. 
 • Nya lagar och regler kan påverka kursen. Om till exempel USA skulle bannlysa bitcoin skulle priset för den valutan störtdyka, vilket är ett av många exempel på hur regler och förbud kan komma att påverka värdet för krypto.

Att investera i aktier

Argument för att investera i aktier

 • Traditionellt går aktier upp i värde. Sett ut ett historiskt perspektiv går värdet för aktier upp omkring 10 % per år. Men det finns förstås inte några garantier för att de aktier du köper går upp så mycket eller ens över huvud taget. 
 • Det är enkelt att köpa aktier. Jämfört med bitcoin och annan krypto är det superenkelt att handla med aktier. Du kan i regel öppna ett ISK-konto i din bank och komma igång med aktietrading på bara någon arbetsdag. 
 • Aktiehandeln är starkt reglerad. Regeringen stiftar lagar som gör att aktiehandeln kontrolleras med järnhand. Det medför bland annat att risken för bedrägerier är mikroskopisk när man handlar med aktier, risken för att bli hackad är också obefintlig. 

Argument för att inte investera i aktier

 • Låg risk att tjäna mycket pengar snabbt. Då aktier är en mer säker investeringsform är det svårt att tjäna pengar fort tack vare att kursen för en aktie går upp snabbt. 

Du kan förlora alla pengar du satt in. Alla pengar du har investerat kan mycket väl försvinna. Aktier är lite mer av en lågriskinvestering jämfört med köp av krypto, men inte heller denna investering är utan risk.