Idag tar Sting in 14 noga utvalda startups i sina program. Sju av dessa har ett tydligt fokus på att lösa klimatutmaningar och kommer att ingå i det nya programmet Accelerate Climate Action. Med stöd av Sting, Nordens mest omfattande ekosystem för startups, börjar nu entreprenörerna en intensiv vår då de kommer att coachas och utmanas att höja sina resultat. Det framgår av ett pressmeddelande.

De företag som antas till Sting representerar mindre än 10 procent av alla sökande. Utöver klimatlösningar utvecklar bolagen i den här batchen produkter inom allt från hälsa och femtech till insurtech och agri-foodtech.

– Det är en grupp väldigt spännande, innovativa startups! Innovation är avgörande för att kunna möta många av de utmaningar vi står inför i idag, särskilt klimatförändringarna. Förutom det stora fokuset på klimatet är vi också glada över att 12 av de 14 bolagen har team med både kvinnor och män, och vi ser mycket fram emot att accelerera alla bolags tillväxt i vår, säger Jonas Lindqvist, programansvarig för Sting Accelerate Climate Action.

Nytt för i år är att investeringen som bolagen kan få från Propel Capital, investeringsföretaget som är kopplat till Sting, nu höjs till 500 000 kronor från tidigare 400 000 kronor. Förutom själva investeringen har startupbolagen också direkt tillgång till de 40 affärsänglar som stöder Propel Capital, och även deras nätverk. Investerarna kan också göra följdinvesteringar i bolagen.

Förutom detta får företagen en dedikerad coach som både utmanar och stöttar dem flera timmar i veckan inom alla kritiska affärsområden. De får också tillgång till coacher som ger specifikt stöd inom finansiering, rekrytering och mycket annat, exempelvis access till det mest utvecklade investerarnätverket i Europa, som Sting har byggt sedan 2002. De sju klimatbolagen kommer dessutom att ha tillgång till sektorsspecifika mentorer och ett antal klimatanpassade aktiviteter och resurser.

En av dem är Planboo, som vill minska och ta bort utsläpp genom att investera i och plantera bambu, och hjälpa företag och privatpersoner att bli ”net zero”, utsläppsfria. De flyttar till Stockholm från England för att delta i programmet.

– Koldioxidmarknaden behöver ”skakas om” då den är långsam och saknar transparens. Med hjälp av Sting kommer Planboo att locka likasinnade företag och investerare att skala en växtbaserad lösning som stöder mindre jordbrukare och samtidigt fångar koldioxid från atmosfären. Under de kommande fem månaderna kommer vi att effektivisera vår produkt så att företag och privatpersoner kan förstå och engagera sig i meningsfulla klimatåtgärder, säger Freddie Catlow, grundare och VD för Planboo.

Ett annat företag som går med i Sting, Momentus, är ett team av läkare och ingenjörer tillika småbarnsmammor som har utvecklat en app som ger en nybliven mamma all den kunskap hon behöver om sin egen kropp och hälsa efter förlossningen.

– Vi är oerhört glada över att ha blivit antagna till Sting. Med en dedikerad coach och stöd inom de kompetenser som vi saknar i teamet kommer vi att kunna växa och hjälpa fler kvinnor mycket snabbare. Vi tar nu appen från betaversion till en första lansering, och med Stings kvalitetsstämpel kan vi lättare resa kapital, vidareutveckla vår produkt och verksamhet, och skala på vår första marknad, säger Maria Undén Morein, Cofounder & VD för Momentus.

Sedan starten 2002 har Sting coachat över 300 startups som tillsammans har ett bolagsvärde på ca 20 miljarder kronor. Tillsammans har de en omsättning på över 3 miljarder kronor, varav 64 procent kommer från internationell försäljning. De har rest nära 6 miljarder kronor i privat kapital och skapat 2750 jobb. Bland Stings alumner finns företag som Yubico, Karma, Sellpy, Airmee och Surfcleaner.

Följande bolag har valts ut till Stings nya program Accelerate Climate Action:

BluCarbon – Sänker kostnaden för avskiljning och lagring av koldioxid. CCS Optimizer är ett skalbart SaaS-verktyg för ingenjörsföretag för att analysera och optimera koldioxidavskiljnings- och lagringssystem för koldioxidutsläpp. Det minskar antalet timmar som läggs i en genomförbarhetsstudie med mer än 50 procent och kan minska hela den slutliga CCS-kedjekostnaden.

Cling Systems – Marknadsplattformen för uttjänta elfordonsbatterier. Cling Systems teams unika branscherfarenhet lockar internationella aktörer i behov av en omfattande anskaffning av batterier och pålitliga data för att accelerera tillväxten. Genom att aggregera data från hela branschen utvecklas Cling Systems snabbt till världens första decentraliserade och digitala gruva.

Earthbanc – Världens första marknadsplats för koldioxid och hållbar finansiering. Earthbanc Marketplace spårar koldioxidutsläpp från företaget och ger användbar insikt för att uppnå netto-nollutsläpp. Bolaget stöder företag och banker med deras nya obligatoriska rapporteringskrav, samtidigt som de minskar riskerna hos företag och låneportföljer med hållbarhetsrelaterade lån och råd för att minska koldioxidutsläppen. Deras kolförskjutningar för oundvikliga utsläpp är satellit-AI-verifierade.

ihopa – Abonnera på delade premiumprodukter i din lokala delningsbox. ihopa låter dig använda bättre produkter på ett hållbart vis till ett lägre pris. Abonnera på tillgång till delade produkter som förvaras i din lokala delningsbox. Hämta ut välskötta verktyg, trädgårdsmaskiner och fritidsprylar när du behöver dem och njut av en bekymmersfri upplevelse.

loop-it – Ett digitalt pantsystem för återanvändbara förpackningar och produkter. Vi minskar kostnader och slöseri med engångsartiklar och gör återanvändning lika bekvämt som engångsbruk. Men, ännu bättre, genom att spåra varje föremål som används genererar vi värdefull information som visar miljöpåverkan från våra partners och användare. loop-it introducerar ansvar och transparens i en produkts livscykel.

Planboo – Minskar eller eliminerar utsläpp, hjälper företag och privatpersoner att bli klimatneutrala. Planboo gör det möjligt för företag och privatpersoner att bli klimatneutrala. Vi erbjuder en enkel och transparent lösning som minskar eller eliminerar deras koldioxidpåverkan. Genom att investera i bambu blir klimatåtgärderna både billiga och engagerande. Och genom att plantera bambu med Planboo återställs förstörd mark och småskaliga odlare ges möjlighet till inkomster.

Skrym – Eliminerar onödig luft i e-handelspaket. Skrym använder algoritmisk optimering för att både automatisera emballageval i realtid och generera optimala uppsättningar av paket baserat på faktiska ordrar och fraktavgifter. Kombinerat med utsläppsmodellering på fordonsnivå så automatiseras individuella beräkningar av utsläpp för varje order.

De här bolagen har också antagits till Sting:

Citationsy – Ett referensverktyg för personer som värdesätter enkelhet, integritet och snabbhet. Citationsy är ett referens- och bibliografiverktyg som används av nästan 300 000 studenter, forskare och akademiker vid tusentals universitet och företag. Det snabbaste och enklaste sättet att citera böcker, tidskrifter, webbplatser och mycket mer.

CodeZyme – Effektiva lösningar till förmån för patienter och sjukvårdspersonal. CodeZyme utvecklar lösningar som reducerar den administrativa bördan för sjukvårdspersonal, samtidigt som patienttillgängligheten ökar. Deras första produkt, Waitcure, är en digital plattform där patienter kan minska sin väntetid genom att anmäla intresse för en avbokad eller ledig tid. Waitcure ombokar avbokade tider automatiskt, vilket leder till ökad effektivitet för sjukvården.

Johannas Stadsodlingar – Hållbar, kretsloppsbaserad matproduktion. Johannas Stadsodlingar designar, bygger och driver kretsloppsbaserade matproduktionssystem. Företaget föder upp fisk och odlar grönsaker i akvaponisystem. Deras matproduktion är kretsloppsbaserad, lokal, automatiserad och digitaliserad. Systemen återanvänder 99,5% av vattnet, med distanser för mattransporter som är 1-3% jämfört med importer.

Momentus – Din digitala hälsoguide efter graviditet och förlossning. Momentus är en app som ger en kvinna all kunskap hon behöver om sin egen kropp och hälsa efter graviditet och förlossning. Hon får medicinskt granskad information utifrån var hon befinner sig i sin tidslinje efter barnafödande, presenterad i ett format som är specifikt och unikt anpassat till en nybliven mammas behov.

Stikkling – Världens första marknadsplats för unika växter. Stikkling är marknadsplatsen för världens alla växtnördar. Bolaget innoverar den traditionella växtbranschen genom att förändra hur och varför växter köps och säljs. Tillsammans med privata samlare runt om i världen låser de upp ett nytt utbud av unika sticklingar och gör livet grönare för alla.

xroom.app – Säker, enkel och krypterad videokonferens. xroom.app har skapat världens första konferensplattform som kombinerar enkelhet, white-labelling och integritet. Håll online-möten i ditt lättanvända och personliga “virtuella kontor” utan att offra säkerhet och anonymitet. Ingen registrering, inga nedladdningar, inga lösenord – inte ens på mobila enheter. Dessutom erbjuds plugins, streaming och en API. Vi har aldrig tillgång till din data eller dina konversationer – precis som det borde vara.

XTRA försäkring – Mini-försäkringar som tillval i alla typ av digitala flöden. Vi hjälper våra partners att erbjuda mini-försäkringar som ett komplement eller tillägg i digitala flöden som appar, digitala kontrakt, plattformar och e-handel.