SaaS-tjänsten Signe är en ny mentorsmatchningstjänst för kvinnor i sina yrkesliv, speciellt utformad av och för kvinnor. Grundarna Eva Ekedahl och Jeanna Rutherhill har skapat denna affärsidé för att främja ett mer jämställt arbetsliv genom att öka antalet kvinnor i ledande befattningar. Flera framstående kvinnliga näringslivsprofiler, inklusive Johanna Frelin, VD på Riksbyggen, Veronica Rörsgård, VD på Lernia, och Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling, stödjer nu idén.

Eva Ekedahl och Jeanna Rutherhill har tidigare drivit Women For Leaders (WfL), EQ Executive Search och Karriärpodden. Deras nya tjänst, Signe, är uppkallad efter den framstående pionjären Signe Bergman, en stark förespråkare för kvinnors rösträtt i Sverige. Affärsidén grundar sig på deras egna erfarenheter av hinder och styrkan i ”kvinnor som stöttar kvinnor”.

Eva Ekedahl & Jeanna Rutherhill, grundare av Signe
Eva Ekedahl & Jeanna Rutherhill, grundare av Signe

– Våra egna karriärer började med en stark tro på jämställdhet, men senare insåg vi att detta inte var en självklarhet inom näringslivet. Detta drivkraften oss till att påskynda förändringar och påverka. Efter att Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson medverkade i Karriärpodden, presenterade hon mig för Jeanna. Sedan dess har vi, med företaget Women for Leaders, byggt upp ett community med tiotusentals kvinnor. Vi skapade nätverket och ledarskapsprogrammet som vi själva hade behövt. Behovet av mentorskap återkommer ständigt i diskussioner om att göra framsteg i karriären, och därför har vi utvecklat Signe,” säger Eva Ekedahl, grundare av Signe.

Signe är avsedd att göra mentorskap mer tillgängligt och erbjuda praktiskt stöd under hela mentorskapsprocessen. Tjänsten är tillgänglig för alla kvinnor som vill bli mentorer eller söker en mentor. Den matchar automatiskt ihop mentorer och adepter baserat på angivna kriterier. Lanseringen kommer initialt att ske på den svenska marknaden, men lösningen kan skalas upp. Flera stora företag, såsom Novax, Volkswagen Group Sverige, Svensk Fastighetsförmedling och Stena AB, kommer att vara partnerföretag. Dessutom stöds tjänsten av flera framstående kvinnliga näringslivsprofiler, inklusive Johanna Frelin, VD på Riksbyggen, Veronica Rörsgård, VD på Lernia, och Liza Nyberg, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

– Vi är mycket stolta över att ha framgångsrika och inspirerande kvinnliga ledare som investerare. Nu ser vi fram emot att göra mentorsmatchning tillgängligt för alla kvinnor i sina yrkesliv. Det finns en stor efterfrågan efter en mentor, och viljan att hjälpa andra kvinnor i deras karriär är lika stor. Signe är en plattform som stöder kvinnor att hjälpa varandra – och vi är övertygade om att tjänsten kommer att göra en stor skillnad för många kvinnor. Vårt mål är att bidra till ett mer jämställt arbetsliv genom att öka antalet kvinnor i ledande befattningar. Vi och våra döttrar ska ha möjlighet att bli statsministrar, VD:ar för börsnoterade företag och styrelseordföranden,” säger Jeanna Rutherhill, grundare av Signe.