I spåren av reserestriktioner till följd av coronakrisen har intresset för fritidshus i Sverige ökat kraftfullt och det är andelen unga spekulanter som sticker ut mest från det normala. Det kommunicerar Mäklarhuset i ett pressmeddelande på tisdagen. Pressmeddelandet i sin helhet kan läsas här.

Försäljningsrekord under våren
Många har fått omplanera sin sommarsemester till att hålla sig kvar i Sverige. Osäkerhet runt reserestriktioner under sommaren är den stora orsaken till att man söker ett fritidshus på hemmaplan. Jämfört med mars 2019 har man på mäklarhuset sålt 80 % fler fritidshus och samma siffra för april är en ökning med 40 %.

Köparna är en yngre målgrupp
Ja sommarstuga är något man kanske kopplar till den äldre generationen som tycker att det är en bekvämlighet att slippa flyga till sin semester, men årets stora köpargrupp är den yngre generationen. De yngre köparna är helt dominerande.

Populära områden
De yngre köparna söker sig gärna till Stockholms skärgård och områden som Norrtälje, Vaxholm och Österåker. Områden som detta år är förlorare är exempelvis Gotland och skidorterna där reserestriktionerna alltjämt är tämligen hårda.

Brist på objekt
Mäklarbyråerna ser att det kommer att bli en brist på objekt i maj och juni. Den stora försäljningsökningen under våren har helt enkelt skapat ett läge där objekten på marknaden för sommarstugor i Sverige sinar.