Norska användare kan använda biometri för att bekräfta sina identiteter via NO BankID, samt även för att signera avtal online. 

Scrive, en ledande leverantör av elektronisk signering och “identifiering”, introducerar tillsammans med Qliro stöd för BankID Biometrics i Norge. Det innebär att Qliro blir den första samarbetspartnern för Scrive att börja använda BankID Biometrics för identifiering. Qliro är en leverantör av flexibla betalnings- och digital finansieringslösningar i Norden. Genom samarbetet mellan Scrive och Qliro kommer betalningar för varor och tjänster, både online och i butik, att bli snabbare, säkrare och enklare. Detta kommer att möjliggöras med hjälp av NO BankID, en elektronisk identifieringstjänst som används av alla banker i Norge.

Qliro grundades 2014 med syftet att förenkla och göra onlinebetalningar mer flexibla. Idag används Qliros digitala betalningsplattform av ett brett utbud av aktörer både online och i fysiska butiker. Plattformen erbjuder en smidigare utchecknings- och faktureringsprocess, vilket resulterar i förstklassiga kundupplevelser. Kunden har möjlighet att använda Qliros app för att hantera betalningar eller betala direkt via sin internetbank. Viktiga betalningsrelaterade dokument, inklusive fakturor, skickas direkt till kunderna via e-post.

– Partnerskapet med Qliro medför att vi kan erbjuda norska användare Qliros tjänster för utcheckning och betalning på ett enklare, smidigare och mer kostnadseffektivt sätt. Det innebär framför allt ett mycket snabbt sätt att identifiera sig själv både online och offline, genom att enbart använda BankID-appen. Vi har redan inlett samarbete med Qliro kring liknande projekt i andra nordiska länder och ser fram emot nya spännande lösningar, säger Viktor Wrede, VD på Scrive.

Sedan mars 2023 har Qliro varit Scrives lösning för autentisering och signering. Med BankID Biometrics minskar den genomsnittliga identifieringstiden för en kund från 20 till sex sekunder i 95 procent av fallen. Nu har norska användare möjlighet att använda biometri för att bekräfta sin identitet genom NO BankID och även för att signera avtal online. Scrive och Qliro har också startat liknande samarbetsprojekt med SE BankID i Sverige, MitID och NemID i Danmark samt FTN i Finland.

Scrives plattform erbjuder hög säkerhet och en smidig metod för att signera juridiskt bindande avtal. BankID-identifiering stärker ytterligare säkerheten. Dessutom distribuerar Scrive blockkedjelösningar för att skydda signerade dokument mot manipulation och förfalskningar. Detta är en framtidsbeständig metod som kan verifieras oberoende av Scrive och andra tredjepartsaktörer.