Schweiz centralbank (SNB) har höjt styrräntan för fjärde gången i rad på torsdagen för att stävja inflationen. Räntebeskedet var väntat trots bankkrisen som utvecklats under den senaste tiden. Enligt CNBC har den schweiziska centralbanken höjt räntan med 0,50 procentenheter till 1,5 procent.

Bankens beslut att höja räntan påverkades inte av bankturbulensen och händelseutvecklingen i USA, inklusive UBS nödköp av Credit Suisse vid slutet av den föregående veckan. Enligt Swiss National Banks pressmeddelande var syftet med räntehöjningen att motverka inflationstrycket som ökat på senare tid.

Centralbanken skriver att fler räntehöjningar “inte kan uteslutas … för att försäkra prisstabilitet på medellång sikt.”

Genomsnittlig årlig inflation i Schweiz förväntas ligga på 2,6 procent under 2023 och 2 procent under 2024 och 2025, enligt en ny prognos från Schweiziska nationalbanken. Inflationen förväntas vara 2,1 procent vid slutet av 2025.

Den senaste höjningen av räntan kommer medan den inhemska inflationen fortfarande ligger väl över Schweiziska nationalbankens mål på mellan 0 och 2 procent.

Schweizisk inflation steg till 3,4 procent i februari jämfört med samma period föregående år och överträffade analytikernas förväntningar, men konsumentpriserna är bara en bråkdel av de stigande priserna hos grannländerna i Europa.