Trendbrott i årstakten

För första gången på över ett och ett halvt år sjunker matpriserna, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). I mars 2024 noterades en nedgång i priset på livsmedel och alkoholfria drycker jämfört med samma månad året innan. Denna minskning markerar en signifikant vändning i prisutvecklingen, brytande en stigande trend som varat i nästan två år.

Månadens siffror

I mars sjönk de genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker med 0,7 procent jämfört med februari. Detaljerat sjönk priserna på livsmedel med 0,8 procent, medan alkoholfria drycker såg en mindre prisökning om 0,4 procent. Caroline Neander, prisstatistiker vid SCB, kommenterar att det är ovanligt att livsmedelspriserna minskar mellan dessa månader och att det inte har skett en lika stor månadsmässig minskning sedan april förra året.

Drivkrafter bakom prisfall

Enligt SCB är det främst priser på frukt och grönt som bidragit till den generella prisnedgången. Exempelvis var gurkor hela 32 procent billigare i mars 2024 jämfört med mars föregående år. Även tomater och purjolök visade stora prisminskningar, med 24 respektive 22 procent.

Carl Mårtensson, en annan prisstatistiker på SCB, lyfter fram att grönsakspriserna generellt sett var 6,7 procent lägre än för ett år sedan, vilket tydligt påvisar trenden av sjunkande matpriser.

Sammanfattning

Denna oväntade nedgång i matpriserna ger en viss lättnad för konsumenter, särskilt i en tid när många andra levnadskostnader fortsätter att vara höga. Om denna trend håller i sig kan det betyda en början på en mer stabil och fördelaktig prisutveckling för svenska hushåll när det kommer till basvaror som mat och dryck.