Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) har släppt sin bokslutskommuniké för 2022, och det är positiva nyheter för aktieägarna. Företagets hyresintäkter ökade med 9,1 procent till 1 850 miljoner kronor från föregående Q4 2021, och driftsöverskottet ökade med 2,1 procent till 1 105 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet uppgick i fjärde kvartalet till 656 miljoner kronor vilket var högre än pinpointkonsensus som uppgick till 611 miljoner kronor.

SBB:s fastighetsportfölj uppgick till 135,6 miljarder kronor, vilket är något lägre än föregående år. Långsiktigt substansvärde (EPRA NRV) var 45 579 miljoner kronor, motsvarande 31,34 kronor per aktie.

Styrelsen föreslår en utdelning om 1,44 kronor (1,32) per stamaktie A och B och 2 kronor per stamaktie D. SBB vill möjliggöra för aktieägare att välja om utdelningen på stam A- och B-aktier samt D-aktier ska återinvesteras (betalas ut) i form av B-aktie som ett alternativ till kontant betalning.

SBB:s VD Ilija Batljan konstaterar att företagets kärnverksamhet fortsätter att leverera och att de starka kassaflödena skapas från en väldifferentierad portfölj av tillgångar som möjliggör aktieägarvärde i alla delar av konjunkturcykeln. SBB har sålt 49 procent av sina tillgångar till Brookfield Super-core Infrastructure Fund för 9,2 miljarder kronor, vilket också har stärkt företagets finansiella ställning.

Sammanfattningsvis visar SBB:s bokslutskommuniké en stark kärnverksamhet och positiva kassaflöden, trots en minskning av resultatet före skatt. Företaget fortsätter att fokusera på att stärka sin kreditrating och åtgärda eventuella brister i sin verksamhet, som exempelvis den ökade andelen sjukfrånvaro bland personalen. SBB:s strategi att investera i hyresfastigheter i tillväxtregioner i Norden och Tyskland verkar vara en framgångsrik affärsmodell, och företaget har ökat sin fastighetsportfölj betydligt under året.