Kreditvärderingsinstitutet S&P nedgraderar sitt kreditbetyg på fastighetsbolaget SBB till BB+, med negativa utsikter från BBB. Skräpstatusen får aktiekursen att rasa under förmiddagen och strax innan klockan 12:00 på måndagen handlas SBB B ner 18 procent och SBB-aktier byter händer vid 8,61 kronor styck.

Det framgår av ett pressmeddelande på måndagen.

“De negativa utsikterna återspeglar möjligheten till en nedgradering med ett steg över de kommande sex till tolv månaderna om SBB inte säkerställer tillräcklig finansiering för att möta kommande kortsiktiga finansiella åtaganden under de närmaste kvartalen, vilket skulle skada bolagets likviditetsställning”, skriver S&P och tillägger att en försämring bortom kreditutvärderarens prognos också kan komma att leda till en nedgradering.

Bakgrunden till det sänkta kreditbetyget för SBB är dess höga skuldsättningsgrad på 59,9 procent samt den låga räntetäckningsgrad på 2,1 gånger ebitda-resultatet under de senaste tolv månaderna. Detta ökar oron för bolagets finansiella hälsa. Dessutom har SBB refinansieringsbehov på 14 miljarder kronor under det kommande året, vilket bidrar till oro för bolagets likviditet.