Under onsdagen drabbades sameskolorna i Tärnaby, Jokkmokk och Gällivare av strömavbrott efter att fastighetsbolaget SBB inte hade betalat elräkningarna i tid. Vattenfall, elleverantören, valde att stänga av strömmen till skolorna på grund av obetalda fakturor. Något som DN rapporterade om.

Henrik Blind, tillförordnad skolchef för Sameskolstyrelsen och kommunalråd i Jokkmokk, uttrycker sin besvikelse över situationen. Han påpekar att konsekvenserna av strömavbrottet är allvarliga, då barnen inte kan tvätta sig och skolan inte kan laga mat. Henrik Blind betonar att om strömmen inte återställs snart kommer skolorna vara tvungna att stänga.

Enligt Henrik Blind skulle elräkningarna ha betalats av SBB under förmiddagen, men det är ännu oklart när strömmen kan förväntas vara tillbaka. Han är förbryllad över hur det har kunnat gå så långt och varför Bolaget inte har betalat till Vattenfall i tid.

Situationen är särskilt besvärlig i Tärnaby, där skolverksamheten har tvingats avbrytas helt på grund av strömavbrottet. Henrik Blind bad serviceteknikerna att vänta med att klippa strömmen fram till klockan 13, men tyvärr stängdes strömmen av även i Tärnaby. Förskolan och fritidsverksamheten i Jokkmokk och Gällivare är dock fortfarande öppna.

I Gällivare har man löst lunchen för barnen genom att låta dem grilla korv över öppen eld. Trots detta är situationen svår, och både föräldrar och barn drabbas. En fungerande el är nödvändig för att bedriva skolverksamheten på ett säkert sätt. Barnen kan inte tvätta sig och det är svårt att tillaga mat utan el.

Enligt Henrik Blind har SBB tidigare missat att betala elräkningen, exempelvis i Tärnaby där strömmen stängdes av mitt i vintern, vilket rapporterades av Sameradion. Trots situationens allvar är Henrik Blind lättad över att det inte är vinter nu, eftersom konsekvenserna då hade varit ännu värre. Han hoppas att strömmen snart återställs.

Christer Melander, SBB:s regionchef Norr, skickade ett mejl där han skriver att deras bedömning är att elen bör vara tillbaka inom kort. Han förklarar att strömavbrottet tros bero på ett misstag i fakturaprocessen mellan nätleverantören och SBB:s ekonomiska förvaltare, där nätleverantören felaktigt fakturerade fel företag. SBB har identifierat misstaget och arbetar nu med att bekräfta det med sina leverantörer. Att åtgärda problemet är deras främsta prioritet. Efter att situationen har åtgärdats kommer det att hållas en diskussion med alla inblandade parter för att utvärdera vad som har hänt.

Det återstår att se när strömmen kommer att återställas och hur situationen kommer att hanteras framöver. För sameskolorna och de drabbade barnen, föräldrarna och personalen är detta en oacceptabel situation. Att inte kunna tillhandahålla grundläggande faciliteter som el, värme och möjlighet att tillaga mat påverkar inte bara barnens dagliga rutiner och hälsa, utan även deras inlärningsmiljö.