SBB: Andra delen klar med Brookfield – Erhåller 2,1 miljarder

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) har slutfört den andra delen av sin försäljning av en 49-procentig andel av sin portfölj inom social infrastruktur för utbildning till Brookfield. I samband med detta har SBB mottagit en kontant betalning på 2,1 miljarder kronor, vilket gör att företaget totalt har mottagit 8,7 miljarder kronor från Brookfield. Det framgår av ett pressmeddelande.

Försäljningslikviden kommer att användas för att minska SBB:s skuldsättning, vilket är en positiv utveckling för företaget. Den resterande betalningen från Brookfield på upp till 1,2 miljarder kronor kommer att ske efter att SBB:s interna omstrukturering av fastigheter med ett värde om 1,7 miljarder kronor har slutförts. SBB räknar med att slutföra den interna omstruktureringen före sommaren.

Affären med Brookfield är en del av SBB:s strategi att minska sin skuldsättning och fokusera på kärnverksamheten inom social infrastruktur. Försäljningen av en andel av portföljen ger SBB möjlighet att frigöra kapital och minska sin skuldsättning samtidigt som företaget fortsätter att fokusera på att utveckla sin verksamhet.

SBB:s verkställande direktör, Ilija Batljan, kommenterade försäljningen och betonade att den är en viktig milstolpe för företaget. Han sa också att försäljningen ger SBB möjlighet att fokusera på att utveckla sin kärnverksamhet och att företaget fortsätter att arbeta för att maximera värdeskapandet för aktieägarna.

Sammanfattningsvis är försäljningen av en andel av SBB:s portfölj inom social infrastruktur till Brookfield en positiv utveckling för företaget. Genom att minska sin skuldsättning frigör SBB kapital och kan fortsätta fokusera på att utveckla sin kärnverksamhet. Försäljningen visar också att SBB fortsätter att arbeta för att maximera värdeskapandet för aktieägarna.