Sandvik erhåller rekordstor order på batterielektrisk gruvutrustning värd SEK 330 miljoner

Sandvik har erhållit en order för att leverera en batterielektrisk utrustningsflotta med truckar, lastare och borrar, samt service on-site till Foran Minings gruvprojekt McIlvenna Bay i Saskatchewan, Kanada. McIlvenna Bay har designats för att vara världens första koldioxidneutrala gruvutvecklingsprojekt inom koppar. Ordern, värderad till SEK 330 miljoner, är Sandviks hittills största på batterielektrisk utrustning, och kommer att bokas i det tredje kvartalet.

Enligt avtalet kommer Sandvik att leverera 20 batterielektriska fordon samt Battery as a Service. Utrustningsleveranserna planeras att ske under perioden 2023-2025. McIlvenna Bay är ett gruvprojekt under jord för koppar och zink som ligger i Flin Flon Greenstone-bältet och har en målsättning att vara koldioxidneutralt. Projektet kommer att drivas med vattenkraft och har designats för att kunna dra fördel av Sandviks senaste teknologiska framsteg för hållbar gruvdrift.

– Det är mycket glädjande att vi har valts av Foran Mining för att leverera våra ledande batterielektriska lösningar till det banbrytande McIlvenna Bay-projektet. Sandvik ser ett väldigt starkt momentum för vårt erbjudande inom gruvelektrifiering, som har stor potential för att driva på mer hållbar gruvdrift, samt att hjälpa våra kunder att öka produktiviteten, minska utsläpp av växthusgaser och främja arbetarnas hälsa, säger Stefan Widing, VD och koncernchef för Sandvik.

Foran Mining genomförde under 2020 en djupgående analys i en förstudie för att fastställa investeringscaset för batterielektrisk utrustning jämfört med diesel. Bolaget kom fram till att avseende McIlvenna Bay så gav batterilelektrisk utrustning bättre finansiella resultat när besparingar som lägre ventilationskostnader togs i beaktande.

Battery as a Service från Sandvik möjliggör för en gruva att få bästa möjliga resultat från sina elektriska fordon genom att använda sig av Sandviks expertis för att hantera kapacitet och skick på batterier och laddare under deras livscykel.