Saab och USA:s försvarsdepartement har utvidgat ett befintligt avtal angående pansarskottet och granatgevärsammunition. Dessutom har Saab erhållit en order värd 104.9 miljoner USD (cirka 1 miljard SEK) med leveranser planerade mellan 2024 och 2026.

Det utökade avtalet, som ursprungligen ingicks 2019, ger den amerikanska försvarsmakten möjlighet att göra beställningar till ett sammanlagt värde av 422 miljoner USD.

Beställningen inkluderar AT4CS RS-pansarskottet och den nya programmerbara spränggranaten HE 448 för Carl-Gustaf.

– Vi är stolta över att våra understödsvapen gör skillnad för våra kunder. Det utökade ramavtalet stärker vår goda relation med den amerikanska försvarsmakten och innebär att de kan fortsätta använda AT4 och Carl-Gustaf under många år framöver, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Carl-Gustaf är ett mångsidigt, bärbart vapensystem som avfyras från axeln och ger soldater hög träffsäkerhet och förmåga att hantera en bred variation av utmaningar på slagfältet. AT4-pansarskottet är beprövat och kan användas mot olika mål såsom byggnader, landstigningsfartyg, helikoptrar och bepansrade fordon.