Det finns idag ett så stort utbud av kreditkort på marknaden att det kan kännas som en djungel. Hur skiljer de sig från varandra och vilket kort är bäst? Rent objektivt är det svårt att säga vilket kort som är mest fördelaktigt – det beror helt på hur kortet är planerat att användas. Olika kort passar olika livsstilar; hur mycket och var du shoppar, hur ofta du reser och hur din ekonomiska situation ser ut är faktorer som påverkar. I denna guide går vi igenom hur du ska tänka när du jämför kreditkort för att hitta det kort som är bäst för just dig.
Hur mycket kostar kortet?
En av de viktigaste faktorerna för att bedöma om ett kreditkort är lönsamt är årsavgiften. Idag är årsavgiften noll kronor för en hel del kort vilket gör att förmånerna inte behöver vara många för att kortet ska vara en bra deal. Då många vanliga bankkort kostar extra kan du dessutom spara pengar genom att säga upp bankkortet och använda ditt kreditkort för alla betalningar.
För att kortet verkligen ska vara gratis är det viktigt att hålla koll på eventuella avgifter. Till exempel måste du se till så att fakturan kommer elektroniskt så att du slipper fakturaavgift. En del kort har också en leveransavgift för det fysiska kortet. Även om den vanligtvis är låg så är det onödigt att beställa ett sådant kort om du inte är säker på att du kommer använda det. Det är också viktigt att betala fakturan i tid. De flesta kort utan årsavgift kompenserar nämligen med höga räntor.
Viktigt att tänka på är också att gratis inte alltid är godast. Eftersom flera av de dyrare korten har bättre förmåner kan dessa löna sig i längden. Mer om det nedan!
Vilka förmåner finns?
Många kort har en form av bonussystem där varje köp med kortet ger poäng som sedan kan omvandlas till exempelvis värdecheckar och resor eller handlas för i speciella butiker. Hos en del kortutgivare kan du även få poängen utbetalda i form av cashback till ditt kortkonto. Med denna typ av förmån är det enkelt att tjäna in kortavgiften. Får du till exempel en procent i cashback räcker det att du handlar för 50 000 kronor om året med kortet för att tjäna in en årsavgift på 500.
Andra förmåner som ofta erbjuds är olika rabatter och specialerbjudanden i butiker eller på resor, försäkringar samt tillgång till flygplatslounger. Dessa förmåner är lite svårare att jämföra ur lönsamhetssynpunkt då inte alla använder dem. För att veta om ett kort är lönsamt trots årsavgift bör du därför endast ta med de förmåner du garanterat vet att du kommer använda i beräkningen och uppskatta vad dessa har för värde för dig. Glöm inte heller att kolla upp vilka eventuella begränsningar som förmånerna har.
Ska du handla på kredit?
Alla kreditkort har en räntefri period, vanligtvis mellan 30 och 60 dagar. Om du alltid betalar kreditkortsfakturan direkt månaden efter köp behöver du därför inte oroa dig för någon ränta. Planerar du däremot att köpa dyrare grejer med kortet som du inte kommer kunna betala på en gång gör du bäst i att jämföra kreditvillkoren innan du bestämmer dig för ett kort.
Dels är det bra att ha så lång räntefri period som möjligt. Men framförallt är det viktigt att kolla på räntan som kan vara allt från 7 till 25 procent. Generellt är det så att de dyrare korten har lägre räntor medan de kreditkort som har gratis årsavgift blir dyra om du använder krediten. Har du ett sådant kort kan det vara mer fördelaktigt att köpa exempelvis en dyr dator med butikens tjänst för avbetalning jämfört med att använda kortet.
Åker du ofta utomlands?
För dig som reser mycket finns det många extra fördelar med kreditkort. Först och främst har de flesta kreditkort en försäkring med avbeställningsskydd för resor betalda med kortet. Blir du till exempel sjuk och missar din resa får du pengarna tillbaka – något som normalt inte ingår i hemförsäkringen. Exakt vad försäkringen täcker varierar mellan olika kort och det kan löna sig att läsa igenom det finstilta innan du väljer ett kort för att betala din resa.
Valutapåslaget är något annat du bör ha koll på om du spenderar mycket tid utomlands. De flesta vanliga bankkort har ett valutapåslag på mellan en och två procent. Denna procent läggs på alla köp och bankomatuttag du gör i en annan valuta än svenska kronor. En annan faktor att ha i åtanke, speciellt om du reser utanför Västeuropa är kontantuttag. Många länder är långt efter Sverige när det kommer till kortanvändning och du kan därför behöva ta ut mycket kontanter. Flera kort har, utöver valutapåslaget, en uttagsavgift som vanligtvis är på två till tre procent av beloppet, alternativt runt 40 kronor.
Om du har ett bankkort med två procent i både uttagsavgift och valutapåslag kan det alltså kosta upp till 400 kronor extra för en resa där du spenderar 10 000 kronor. Bland kreditkorten finns däremot flera alternativ som har noll procent i valutapåslag och fria bankomatuttag. Reser du mycket kan det vara värt att skaffa ett sådant kort, även om du endast använder det under resor. Speciellt som flera av dessa kort dessutom har gratis årsavgift.
Sammanfattning
Om du har kontroll över din ekonomiska situation och har en historik fri från obetalda skulder, spel eller shoppingberoende är ett kreditkort generellt en bra idé. Vilket eller vilka kort du ska skaffa beror dock på din livsstil. För dig som inte spenderar så mycket är ett av de gratisalternativ som finns på marknaden en bra lösning. Reser du mycket kan det vara en poäng att också skaffa ett kort utan valutapåslag och uttagsavgifter. Och för dig som shoppar mycket kan ett kort som ger poäng i dina favoritbutiker eller cashback vara väl värt att betala en avgift för. Samma sak gäller dig som ofta köper på avbetalning. Ett par hundralappar i årsavgift vägs lätt upp av lägre räntor.