Att skapa en webbsida inom ekonomi, där du exempelvis kan ha ett forum och en blogg, kan vara en bra idé för alla som är intresserade av ekonomi. I denna guide berättar vi hur det går till.

1. Skaffa ett domännamn

Ett domännamn är samma sak som sidans namn, såsom finanstid.se eller aftonbladet.se. Ditt domännamn borde ha något med ekonomi att göra då det är en ekonomi-webbsida du ska skapa. Andra tips för att skapa ett bra domännamn är:

  • Ju kortare domännamnet är, desto bättre är det
  • Använd helst inte bindestreck eller nummer
  • Om det är en svensk ekoonomihemsida du skapar, använd helst toppdomänen .se eller .nu.
  • Använd inte ord som är svåra att stava och/eller svåra att förstå innebörden av.

2. Skaffa ett webbhotell

Ett webbhotell är förenklat flera olika servrar som ser till att din webbsida finns uppe på internet, så att andra personer kan besöka den. När du skaffar ett webbhotell brukar du också få en epost domän som gör att du kan skaffa en e-post som tillhör sidan, såsom dittnamn@dinsida.se, så du slipper skaffa en mailadress såsom dinsida@gmail.com.

3. Installera WordPress

Att installera WordPress går normalt på några minuter, och det är något du kan göra direkt från ditt webbhotellskonto. När WordPress är installerat väljer du ett säkert lösenord och skapar ett konto till alla som kommer att använda webbsidan, till exempel en eventuell författare och en webbutvecklare.

Läs mer: Klarna säljer Klarna Checkout

4. Installera ett tema för WordPress

Ett tema för WordPress har du redan från start, men det temat du har från början är ganska enkelt, så många väljer att byta ut det. Ett nytt tema kan du bland annat ladda ner från nätet eller ladda hem från WordPress egen temabutik där alla teman är gratis att ladda ner och använda.

Det finns även betalteman som brukar kosta mellan ca 500–1 000 kr, och de är i regel mer funktionsrika jämfört med teman du kan ladda ner utan att betala för det. Huvudregeln säger att en enkel ekonomiblogg kan skapas av ett gratistema, men vill du ha mer avancerade funktioner krävs i regel ett betalt tema för WordPress.

Värt att veta är också att alla teman från WordPress ger dig en mobilanpassad webbsida, så själva anpassningen för mobiler och surfplattor är inget du behöver tänka på.

Om du behöver ytterligare anpassning än vad ett betalt WordPress-tema kan ge dig är det en bra idé att anlita en webbutvecklare som anpassar din webbsida åt dig.

5. Installera de tillägg som krävs

WordPress har en butik med tillägg som alla är gratis att använda och ladda ner. Vissa av tilläggen har betalda versioner, men du behöver inte köpa några tillägg om du inte vill eller har behov av det.

Några av de mest populära tilläggen att installera från WordPress-butiken är:

  • Yoast SEO, som är ett SEO-tillägg som bland annat låter dig anpassa SEO-titlar och SEO-beskrivningar.
  • Google Analytics, som bland annat hjälper med att få statistik över hur många besökare din webbsida har och vilka artiklar som får flest besökare.
  • Akismet, som skyddar din webbsida från skräpmeddelanden.
  • Elementor, som är en kraftfull sidbyggare som är gratis att använda, men den har också en betald version som är lite mer kraftfull.

Läs mer: Alla artiklar inom privatekonomi

6. Ladda upp bilder och innehåll

Bilder kan du ladda ner från gratis-källor såsom Unsplash och Pixabay, och textinnehåll kan du skriva själv eller anlita en content writer. Utöver det behöver din webbsida också en logga. Den kan du göra med ChatGPT ifall du har ont om pengar, men är webbsidan ett seriöst projekt är det bäst att anlita en professionell designer som tar fram din logga.