Så påverkas valutahandel av inverterad räntekurva och skyhög inflation

Italiens avgående premiärminister, Mario Draghi, var morgonens hetaste ämne och han stak showen från ECB presidenten Christine Lagarde som idag levererar den första räntehöjningen på över ett decennium.

ECB presidenten Christine Lagarde kommer troligen få en viss lättnad efter räntehöjningen som var högre än förväntningarna bland många analytiker, även om eurokursen fortfarande står runt sina lägsta nivåer på länge. Men det lär krävas en hel del mer för att euron ska ta igen det drastiska fallet mot dollar som skett det sista året. Direkt efter nyheten om räntehöjningen på 50 punkter så stärktes euron med 0.8% mot dollarn, för att nu handlas runt 1.025 USD för en EUR. Det kommer dock krävas fler och snabbare räntehöjningar ifall euron inte ska nå partitet eller svagare mot dollarn det närmaste halvåret. För att upptäcka vad som påverkar valutakurser så finns 56 faktorer som Valutahandel.se tar upp.

Idag så ligger euron precis över den lägsta nivån på drygt 20 år mot USD. Problemet är till stora del den europeiska centralbanken, som agerat så sent som det bara är möjligt, trots mandat att hålla inflationen runt 2%. En svag valuta ökar inflationen väsentligt i hela EU, vilket är en risk för ekonomin i Europa.

Sedan oktober 2021, så har ECB misslyckats med att hålla inflationen i styr, ett av deras huvudsakliga mål. Medan inflationen i EU har gått från 4,4% i oktober 2021 till 7.8% inflation i mars 2022, så har ECB bara blundat. Många andra centralbanker har börjat höja rejält sedan slutet av 2021 och under Q1-Q2, 2022.

Faktum är att inflationen i EU har ökat gradvis, var eller varannan månad, i över ett år från 2.5% till 9.6%. Det är inte hållbart att ledningen i ECB får sitta kvar, att de ska få behålla sina mandat, ifall arbetet inte tas på allvar. Inflationen har ökat 336% på ett år och det är först nu som ECB beslutat om nollränta. Valutahandel’s medgrundare, Markus Jalmerot säger följande: “Det är på tok för sent att höja räntan efter 10 månader med stigande inflation. Men det är åtminstone bra att ECB valde en höjning på 50 punkter, snarare än bara 25 punkter som först diskuterades.” – Markus Jalmerot, Editor-in-cheif på Valutahandel.se.