Januari är snart här, månaden som de flesta känner som årets fattigaste. Nästa år kan vi till och med kalla det för decenniets fattigaste månad. Med en kostsam jul i bagaget, den högsta inflationen sedan 90-talet, och med en skenande bolåneränta blir årets första månad en seriös utmaning för många.
– Ekonomin är ansträngd för många hushåll just nu och det brukar historiskt sett inte se ljusare ut efter jul och nyår. Därför kan det vara idé att få en överblick över sina kommande utgifter, både för januari men också längre fram. Jag rekommenderar att först se över vilka åtgärder som kan göras direkt, så att det får en positiv påverkan på plånboken redan i januari. Sedan är det viktigt att ha en mer långsiktig plan för att stärka sin ekonomi över tid, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.
Magnus har därför samlat fem handfasta tips som kommer göra direkt skillnad för din ekonomi i januari och fem långsiktiga tips som kommer stärka din ekonomiska situation över tid.
Fem kortsiktiga tips:
1. Pausa sparandet – Har du en stående månadsöverföring på några tusen, pausa sparandet tillfälligt för att säkra att du kan täcka alla nödvändiga utgifter i januari.
2. Låt bilen stå – Kan du låta bilen stå och istället cykla eller åka kollektivt? Här kan många bilägare spara flera tusenlappar på väldigt kort tid. Om du måste åka bil är samåkning ett bättre alternativ.
3. Sälja av prylar – Att sälja av prylar som ingen använder är ett vinnardrag. Du kan snabbt dra in tusenlappar och dessutom frigöra lite plats hemma. Tänk på att sälja i säsong, vinterprylar går bäst just nu.
4. Frys gymkort och andra abonnemang/aktiviteter – Här kan du minska månadens utgifter med hundratals kronor. Det finns många utegym som är gratis, är det kallt ute så funkar vardagsrummet lika bra. Plocka upp tjänsterna igen när ekonomin är mer stabil om du behöver.
5. Sänk värmen – Uppvärmningen står för cirka 60 procent av hushållets energiförbrukning. Om du har direktvärmande el och sänker temperaturen en grad så spar du cirka fem procent av uppvärmningskostnaden. Det har inte undgått någon att elpriset är väldigt högt nu, så här kan du spara en rejäl slant.
Fem långsiktiga tips:
1. Se över dina försäkringar – Du ska givetvis inte säga upp nödvändiga försäkringar, inte ens i sämre tider. Däremot är en god idé att kolla så du inte är dubbelförsäkrad och jämför alltid priser.
2. Skapa en buffert – En buffert är viktig för att kunna klara oförutsedda utgifter och en post som bör prioriteras allra högst i ditt sparande. Har du möjlighet att lägga undan en summa varje månad, liten som stor, är min rekommendation att den placeras på ett konto för oförutsedda utgifter.
3. Jämka – Genom att jämka kompenserar du för hur den totala årsinkomsten kommer se ut. Det betyder att din preliminära skatt kommer väldigt nära eller blir precis som det slutgiltiga skattebeskedet. På så vis kan du få ökad stabilitet i din ekonomi och i bästa fall få mer pengar i fickan varje månad istället för att få en klumpsumma när skatten betalas ut. Får du ofta restskatt kan du också slippa den tunga skattesmällen inför sommaren.
4. Förhandla din bolåneränta – Steg ett för att förhandla ner räntan kan vara att fråga din nuvarande bank om det går att göra något åt just din ränta. Ett andra steg kan vara att kontakta flera banker för att se vad de kan erbjuda. Byt bank om du får ett bättre erbjudande hos någon annan, men kom ihåg eventuell ränteskillnadsersättning om du har bundet idag.
5. Hyr ut ett rum – Är det tråkigt att äta ensam? Hyr ut och dra in lite extra deg. Bostaden är nämligen en stor kostnadspost och generellt bor vi svenskar på tok för mycket yta. Kom ihåg att schablonavdraget är 40 000 kr per bostad, efter det skattar du 30 procent på intäkterna. Tips: Många studenter vill hyra ett rum, sätt upp lappar på universitetet.