Till skillnad från andra lyxprodukter, som till exempel en bil eller båt, som minskar i värde så höjer en pool värdet på ett hus. Värdet på huset ökar med 3,45 procent – eller 249 000 kronor beroende på var i landet huset ligger. I Storstockholm ökar värdet ännu mer. Det visar en ny analys från bostadssajten Booli.

Poolanalysen är baserad på faktiska försäljningar och statistiska värderingar och visar tydligt att ett hus som säljs med pool har ett högre värde än de som inte har det. Skillnaden är i snitt 3,45 procent eller 249 000 kronor beroende på var i landet man bor. För Storstockholm är siffran 3,49 procent eller 319 000 kronor.

– Vi vill skapa ett beslutsstöd för villaägare eftersom en pool är en stor investering. Nu vet vi att de som installerar pool får tillbaka investeringen vid en eventuell försäljning. Det är en trygghet inför framtiden, säger Christopher Madsen, utvecklare och analytiker på Booli.

– Både vi och våra användare är intresserade av att lära sig mer om vad som påverkar husets värde. Vi har därför gjort flera olika analyser under senaste året, fortsätter Christopher Madsen.

Analysen av hur installation av bergvärme påverkar ett hus värde finns ute att läsa. Ytterligare analyser av vad som påverkar en bostads värde kommer att släppas under året.

Fakta: Poolanalys

  • Booli har tittat på 3 415 hus med pool där försäljning har skett.
  • Försäljningarna har skett mellan den 1 juni 2016 och 1 september 2020.– Skillnaden är i snitt 3,45 procent eller 249 000 kronor beroende på var i landet man bor.
  • För Storstockholm är siffran 3,49 procent eller 319 000 kronor.