Efter Rysslands invasion mot Ukraina tidigt idag, den 24 februari, spår många att elpriset kan öka som följd av sanktioner mot Ryssland. Så hur påverkas vi i Sverige av detta och hur kan du som konsument tänka gällande elavtalet?

Rysslands invasion av Ukraina som skedde tidig morgon den 24 februari har trappat upp konflikten mellan de två länderna ordentligt. Invasionen har fördömts av många länder och flertalet EU-sanktioner mot Ryssland kan komma för bland annat banker och handel. Till följd av detta spås även elpriset påverkas.

Så kan elpriset påverkas
Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har sedan tidigare påverkat elpriset och kan nu alltså bidra till ytterligare prisökningar framåt. Eftersom Ryssland är ett stort land för export av naturgas och olja spås Europas elmarknad påverkas ordentligt om sanktioner införs, eller om Ryssland beslutar sig för att inte exportera naturgas längre. Detta då en fjärdedel av den totala energin i EU kommer från just naturgas.

– Även om andelen naturgas i Sverige inte ens uppgår till 3% kommer vi påverkas om de Europeiska elpriserna rusar vid införande av handelssanktioner, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

Att tänka på som konsument
Efter flera månader av höga elpriser och dyra elräkningar kan det alltså dröja innan priset sjunker. Trots en nedgång på snittpriset första halvan av februari är risken att priserna fortsätter att öka igen. Så hur bör man tänka som konsument?

– Om du är i fas att byta elavtal i närtid kan det vara klokt att se över din elförbrukning samt hur mycket utrymme du har i den egna ekonomin för eventuella prisökningar. Just nu är de rörliga elpriserna höga, speciellt i södra Sverige, men stabilare i norra Sverige. Troligen kan vi se en uppgång i pris om fler handelssanktioner införs under de närmsta dagarna. De fasta elpriserna är även dem höga, men dessa påverkas inte direkt i relation till vad som händer i Ukraina just nu, säger Kajsa Sundqvist.