Inflationens globala inverkan

Inflationen har inte bara drabbat Sverige utan hela världen, med en tydlig inverkan på livsmedelsindustrin. För den som ska åka på semester i sommar kan matpriserna vid favoritdestinationen ha ökat till det dubbla jämfört med 2020. Club Med har undersökt hur mycket priserna stigit på några av svenskarnas mest omtyckta destinationer.

Svenskarnas prioriteringar

Trots att det senaste året inneburit en ansträngd privatekonomi för en hel del, väljer många svenskar att prioritera resor och upplevelser – och för många är även matupplevelsen en central del av den totala reseupplevelsen. Efter en analys av matpriserna på de billigaste restaurangerna vid svenska resenärers toppdestinationer inför sommaren 2024, går det att se en markant ökning jämfört med 2020.

Prisutveckling på populära resmål

Den största ökningen noterades i Bangkok, där matpriserna har stigit med hela 126 procent. Därefter kommer Barcelona, där priserna ökat med 50 procent. Den minsta ökningen finns på Gran Canaria, med en ökning på tio procent. Utöver den rena prisökningen har många destinationer blivit dyrare för svenskar på grund av den svenska valutans utveckling. En euro är exempelvis 0,95 kronor dyrare idag än i juli 2020.

Matpriser på svenska favoritresemål

Så mycket har matpriserna ökat på svenskarnas mest populära resmål jämfört med 2020:

  1. Gran Canaria +10 %
  2. Mallorca +30 %
  3. Kreta +30 %
  4. Barcelona +50 %
  5. Bangkok +126 %

Även om Bangkok är den destination där matpriserna ökat mest, är det fortfarande den av svenskarnas toppdestinationer där man hittar den billigaste måltiden. En måltid på en billig restaurang i Bangkok kostar cirka 30 kronor. Dyrast är det på Kreta där en motsvarande måltid kostar cirka 300 kronor. En cappuccino i Bangkok går på cirka 25 kronor och på Kreta strax över 40 kronor.

All inclusive som ett alternativ

– I ekonomiskt sviktande tider vill vi lyfta all inclusive som ett bra alternativ för resenärer som vill planera i förväg och få koll på sina utgifter inför resan. När gourmetmat, dryck, barnklubbar och en uppsättning sporter och aktiviteter ingår i vistelsen och man kan låsa priset på allting långt innan, behöver man inte tänka på saker som inflation och valutakurser. Det är en fördel vi ser att allt fler blivit medvetna om det senaste året, säger Nicolas Bresch, Managing Director på Club Med i UK, Irland och Norden.

Så har vi räknat

Via Hikersbay har vi fått fram snittpriserna från de billigaste restaurangerna 2020 och 2024 för de olika destinationerna och sedan räknat ut den procentuella ökningen. Valutakursen är tagen från Skatteverket och svenskarnas favoritdestinationer är baserat på insikter från Tickets reserapport.