Finanstids sammanställning av allt som är värt att veta om pensionen 2024. Vi har samlat den mest relevanta informationen för att ge dig en klar bild av vad som väntar pensionärerna nästa år. I denna artikel hittar du viktiga datum, länkar, detaljerade tabeller och en genomgång av de förändringar som berör pensionssystemet.

Vårt mål är att göra denna omfattande information lättillgänglig och begriplig, så att du kan förstå hur dessa förändringar påverkar dig eller dina nära och kära. Från pensionens uppbyggnad till de senaste regelförändringarna, täcker vi det du behöver veta för att vara väl förberedd inför 2024.

Pensionerna stiger

För 2024 förutspås en positiv förändring i pensionssystemet. Majoriteten av pensionärerna kan förvänta sig en ökning av sin totala pension, med belopp som sträcker sig mellan 500 och 1 500 kronor efter skatt per månad. Detta inkluderar både allmän pension och tjänstepension.

– Nästa år bidrar premiepensionen med ett plus till den totala pensionen för de allra flesta. Dessutom får de som har en låg inkomstpension en relativt stor ökning av garantipensionen. Så även om inkomstpensionen ökar blygsamt i förhållande till inflationen så får de flesta en större höjning av sin pension nästa år jämfört med vad de fick i januari i år, säger Linda Wiese, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Kärnan i höjningen är premiepensionen

Analysen från Pensionsmyndigheten visar att premiepensionen spelar en stor roll i denna förhöjning. Dessutom får de med lägre inkomstpensioner en relativt större ökning tack vare garantipensionen. Detta gynnar särskilt de som haft lägre inkomster under sin arbetsaktiva tid.

Pensionens olika delar

Pensionens olika delar, såsom inkomst- och tilläggspension samt tjänstepensionen, påverkas av olika faktorer. Detta innebär att höjningens storlek varierar mellan olika individer.

Det här består förändringarna av

 • Inkomst- och tilläggspension: Förväntas öka med 80 till 190 kronor för de flesta.
 • Garantipension: En ökning på 530 till 670 kronor väntas för åtta av tio pensionärer.
 • Tjänstepensioner: Varierar beroende på pensionsplanens struktur, men tenderar att följa prisutvecklingen.

Se din nya pension redan imorgon

Pensionsmyndigheten uppmuntrar pensionärer att använda deras nya självbetjäningssystem för att enkelt ta reda på specifika detaljer om deras nya pension för 2024. Redan imorgon, lördagen den 23 december kan du se din nya pension för 2024.

– Vi får många samtal så här års då pensionärer vill veta storleken på utbetalningen i januari. Från den 23 december kan man genom vår nya självbetjäning med bank-ID själv ta reda på när pensionen betalas ut och hur stor den blir. Då har man sitt svar på ett par minuter och slipper telefonkö, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Viktiga datum hos Pensionsmyndigheten

 • Från 23 december: Möjlighet att använda självbetjäningsfunktionen.
 • 1 januari: Officiell inloggning på Pensionsmyndighetens webbplats för att se personliga pensionuppgifter.
 • Mitten av januari: Utskick av informationsbrev om 2024 års utbetalningar.

Sammanfattning av Pensionen 2024

Den genomsnittliga totala pensionen, inkluderande allmän pension och tjänstepension, förväntas öka med 490 till 1 530 kronor efter skatt per månad. Detaljerad information om procentuella förändringar och specifika belopp finns tillgängliga för olika pensionsdelar.

Regelförändringar vid årsskiftet

 • Ytterligare ett förhöjt grundavdrag införs.
 • Förstärkt jobbskatteavdrag för de som fortfarande jobbar.
 • Förhöjt grundavdrag och förhöjt jobbskatteavdrag gäller för personer födda 1957 och tidigare.
 • Skiktgränsen för statlig skatt flyttas inte upp.
 • Den kommunala skattesatsen ökar i snitt med 13 öre till 32,37 procent.
 • Regeringen har även aviserat att pensionsgruppen arbetar med ett förslag om att kunna pausa utbetalningar av tjänstepension.

Här kan du ladda hem presentationen från Pensionsmyndigheten för ytterligare information och fördjupning.Pensionsmyndigheten 2024

Här kan du se gårdagens pressträff med Pensionsmyndigheten i efterhand.