Långivare förlitar sig i hög grad på din kreditvärdighet för att avgöra om din låneansökan kommer beviljas eller inte. För personer med mindre än perfekt kreditvärdighet kan denna process dock ofta leda till avslag då en kreditupplysning från UC innehåller ett lågt kreditbetyg.

Det finns dock fler kreditupplysningsbolag än UC AB i Sverige. BisnodeCreditsafe och Safenode erbjuder kreditupplysningar till långivare, och deras metoder för att avgöra ditt kreditbetyg skiljer sig från de metoder som UC använder. I denna artikel kommer vi prata om vad det innebär att låna utan UC, vad för- och nackdelarna med det är och presentera de tryggaste långivarna för denna typ av lån.

Vad innebär det att låna utan UC?

Att ansöka om ett lån utan UC innebär att långivaren måste förlita sig på ett alternativt kreditupplysningsbolag för att bedöma din kreditvärdighet. Det finns flera sådana företag i Sverige, bland annat Creditsafe, Bisnode och Safenode. Dessa företag använder olika metoder för att bedöma din kreditvärdighet, bland annat genom att analysera finansiella uppgifter, anställningshistorik och annan relevant information.

Olika kreditupplysningsbolag kan ha olika metoder för att bedöma kreditrisk (vilket du kan läsa mer om här, och dessa metoder kan leda till olika resultat för dig som låntagare. Om du till exempel har en mindre bra kredithistorik men har en stabil anställningshistorik och inkomst kan ett alternativt kreditupplysningsbolag betrakta dig som en lägre risk än vad UC skulle göra. På så sätt kan du bli beviljad för ett lån när ett visst kreditupplysningsbolag används, och bli nekad om ett annat används.

Det kan vara så att du har sett att räntan för lån utan UC är högre än lån med UC. Detta kan i vissa fall stämma, men i så fall handlar det framförallt om att denna typ av lån beviljas till personer med betalningsanmärkningar eller personer som på annat sätt anses innebära en kreditrisk, vilket är varför räntan i så fall har satts högre. Det har med andra ord inget att göra med vilket kreditupplysningsbolag som har använts.

Lär dig mer om lån utan UC

Det första du behöver göra är att se till så att långivaren erbjuder lån utan UC. Istället för att gå till varje långivare en i taget kan du använda en jämförelsetjänst som har delat in långivare i olika kategorier. Läs mer om lån utan UC på Kreditium för att få en helhetsbild över vilka långivare det är som erbjuder lån utan UC, vad riskerna är och varför det inte är rekommenderat att ansöka om just lån utan en kreditupplysning från UC AB.

Vad är för- och nackdelarna med att låna utan UC?

Fördelar:

 •  Tillgång till andra typer av uppgifter
  Andra kreditupplysningsbolag kan använda sig av datamodeller som gör att långivaren får en mer omfattande bild av din kredithistorik och betalningsförmåga.
 •  Snabbare ansökningsprocess
  När andra kreditupplysningsbolag används kan det innebära en snabbare ansökningsprocess. De kan kräva mindre dokumentation och ha mindre stränga krav, vilket kan påskynda godkännandeprocessen. Detta kan vara särskilt fördelaktigt om du behöver lånet snabbt.

Nackdelar:

 •  Högre räntesatser
  En av de största nackdelarna med att använda ett alternativt kreditupplysningsbolag är att de förknippade långivarna kan ta ut högre räntor. Detta beror på att de kan anse att du är en låntagare med högre risk, med tanke på att du kanske har en lägre kreditvärdighet eller sämre kredithistorik. Som ett resultat av detta kan det sluta med att du betalar mer i ränta under lånets löptid.
 •  Risk för nya betalningsanmärkningar
  Att använda ett alternativt kreditupplysningsföretag kan vara riskabelt om anledningen till att du använder ett alternativ kreditupplysningsbolag är att du försöker komma runt faktumet att du har betalningsanmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare är det viktigt att du tar ett helhetsgrepp över din ekonomi innan du tecknar ett nytt lån, så att du inte riskerar att få nya betalningsanmärkningar.
 •  Se upp för oseriösa långivare
  Om du använder ett alternativt kreditupplysningsbolag kan du också riskera att stöta på något mer oseriösa kreditgivare. Vissa långivare kan dra nytta av låntagare som har begränsade alternativ eller som är desperata efter ett lån. Det är viktigt att du gör din research och noggrant granskar villkoren för ditt lån så att du inte betalar för mycket för ditt lån.

När kan denna typ av lån användas?

När du ska ansöka om ett lån utan UC beror på de individuella omständigheterna. Här är några situationer där det kan vara en bra idé att ansöka om ett sådant lån:

 •  Om din kreditvärdighet är låg
  Om du har en låg kreditvärdighet kan det vara ett bra alternativ att använda ett alternativt kreditupplysningsbolag. Det kan göra det lättare för dig att bli godkänd för ett lån och ge dig fler alternativ när det gäller att hitta en långivare.
 •  Om du inte vill att ditt kreditbetyg hos UC påverkas negativt
  För vissa typer av lån är det alltid UC som används, exempelvis privatlån och bolån. Om du i dagsläget inte kan få ett sådant lån på grund av att ditt kreditbetyg hos UC är lågt men i framtiden vill kunna ansöka om ett sådant lån kan det vara en bra idé att undvika kreditupplysningar från UC ett tag. Antalet kreditupplysningar som görs på dig påverkar nämligen ditt kreditbetyg negativt.