Under de senaste månaderna har elpriserna i Sverige sjunkit till rekordlåga nivåer, tack vare gynnsamma förhållanden för elproduktionen, särskilt inom vindkraften, tillsammans med mildare temperaturer och minskad efterfrågan. Medan september bjöd på rekordlåga spotpriser för el, kan oktober komma att erbjuda en helt annan situation, med både kallare väder och stormvarningar som potentiellt kan påverka elpriset. Det framgår av ett pressmeddelande från Vattenfall.

Låga elpriser i september

De genomsnittliga spotpriserna på den nordiska elbörsen Nord Pool för september landade på mellan 10 och 30 öre/kWh i hela landet. Detta innebär att elpriserna var cirka 30 procent lägre än samma tid förra året i elområde 3 och nästan hälften så lågt i elområde 4. En kombination av varmare temperaturer och stark kraftproduktion har skapat denna gynnsamma situation.

– “Det är fortsatt goda produktionsförhållanden i Norden och Sverige, så de lägre elpriserna håller i sig ett tag till trots att temperaturerna nu sjunker”, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef för Vattenfall Försäljning Norden. Han tillägger dock att det finns många osäkerhetsfaktorer, inklusive den tropiska stormen Isaac, som kan komma att påverka elpriserna om den når Sverige.

Vindkraft och vattenkraft stabiliserar priserna

Den hydrologiska balansen i Norden är på goda nivåer, vilket innebär att vattenkraften kan fortsätta att spela en viktig roll i att hålla elpriserna stabila. Vattenmagasinen har fyllts på tack vare nederbörd, och vindkraften har varit en betydande faktor för att stabilisera priserna, särskilt då kärnkraftsproduktionen varit något lägre än vanligt. För tillfället ligger kärnkraftens produktion på cirka 72 procent av dess installerade effekt.

Ny överföringsmodell kan påverka elpriserna

En annan viktig faktor som kan komma att påverka elpriserna under oktober är en förändring i hur elen överförs mellan olika prisområden. Den 29 oktober inför Svenska kraftnät en ny modell för elöverföring som förväntas förbättra förmågan att överföra mer el mellan olika elprisområden. Det kan dock innebära att högre elpriser i andra länder spiller över på de svenska elpriserna och att vi ser en viss ökning på kilowattpriset.

– “Det är kilowattpriset som i så fall går upp, men om det är något vi svenskar visat oss duktiga på så är det att använda el på ett smart sätt. Känner man sig orolig är det bra att se över sitt avtal,” säger Jonas Stenbeck.

Minskade bränslepriser globalt dämpar prisökningarna

Den globala nedgången i bränslepriser för gas, olja och kol har bidragit till de lägre elpriserna i Sverige under september, trots en fortsatt osäkerhet i det geopolitiska läget. Minskad efterfrågan på dessa råvaror har varit en avgörande faktor.

Elavtal: Fast eller rörligt?

När det gäller valet av elavtal finns det idag stora prisskillnader mellan rörliga och fasta elpriser. Rörliga priser kan verka attraktiva under perioder med låga spotpriser, men ett fast elpris inkluderar även de kallare vintermånaderna, vilket kan ge en trygghet för de som vill undvika större prisvariationer.

– “Om man vill binda sig för en kortare period erbjuder vi även en vintersäkring, där man kan välja att behålla fast pris eller byta till rörligt pris i vår,” säger Jonas Stenbeck.

Sammantaget står den svenska elmarknaden inför en osäker höst där väderförhållandena kan spela en avgörande roll för hur priserna utvecklas framöver.