– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag och tack vare digitala verktyg har det aldrig varit lättare att starta eget. Därför är det enormt glädjande att allt fler svenskar gör verklighet av sina företagsdrömmar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under årets första kvartal registrerades 22 116 nya företag i Sverige, enligt Bolagsverkets statistik som Visma har analyserat. Det innebär en ökning med 4 procent jämfört med motsvarande period i fjol, då 21 225 registreringar gjordes. Aldrig tidigare har Sverige fått så många nya företag under ett enskilt kvartal.

Nyföretagandet ökar i 15 av 21 län. Störst är ökningen i Sörmland, där antalet registreringar av nya företag var 16 procent högre under kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Därefter följer Östergötland med 12 procents uppgång, medan Jönköpings län, Blekinge och Västra Götaland alla visar upp ett lyft på 11 procent. Det enda större tappet står Västmanland för, med en tillbakagång på 10 procent.

– Pandemin har slagit hårt mot den svenska ekonomin. Den framtidstro som det här rekordkvartalet tyder på är en positiv signal för sysselsättningen och välfärden i landet. Nu är det viktigt att beslutsfattare ser de nya företagen och skapar goda förutsättningar för dem att växa och utvecklas, säger Boo Gunnarson.

Aktiebolag dominerar kraftigt och står för 80 procent av de nyregistrerade företagen. I januari 2020 sänktes kravet på aktiekapital i privata aktiebolag från 50 000 till 25 000 kronor. Nyföretagandet steg kraftigt redan under 2020: Totalt startades 73 500 företag i fjol, en uppgång med 14 procent jämfört med föregående år.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en färsk Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 32 procent, drömmer om ett eget företag. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år vill varannan, 51 procent, bli egen företagare.