Regeringen om statens samlade investering i Northvolt

Statsminister Ulf Kristersson har tydligt uttalat att det inte är aktuellt för staten att bli direkt delägare i Northvolt. Trots detta har staten, genom AP-fonderna, varit en betydande ägare i batteritillverkaren sedan 2021. Statens samlade investering i Northvolt genomfördes under den tidigare mandatperioden, och reglerna för AP-fondernas placeringar ändrades efter ett enhälligt beslut i Finansutskottet.

Det som möjliggjorde statens samlade investering i Northvolt via AP-fonderna var en ändring i AP-fondslagen från 2020. Lagen ger de fyra buffertfonderna – AP-fonderna 1-4 – möjlighet att investera i onoterade bolag, vilket de använde sig av när de gick in som delägare i Northvolt. Den första investeringen uppgick till över 3,3 miljarder kronor och skedde i juni 2021, under den tidigare regeringen.

AP-fondernas hållbarhetsfokus

AP-fonderna har, enligt lag, ett särskilt hållbarhetsuppdrag som innebär att de ska bidra till en hållbar utveckling utan att kompromissa med det huvudsakliga målet om hög avkastning för pensionstagarna. Northvolt, med sin produktion av miljövänliga batterier, ansågs uppfylla detta mål och blev därmed en naturlig del av statens samlade investering i Northvolt.

Trots att investeringen anses hållbar ur ett miljöperspektiv har Northvolt stött på ekonomiska svårigheter. Det ledde till att AP-fonderna förvärvade ytterligare aktier i december 2022 för 320 miljoner kronor, vilket gör att statens samlade investering i Northvolt genom AP-fonderna idag uppgår till över 4,1 miljarder kronor.

Riskerna med statens investering

Utöver aktieägandet deltog AP-fonderna även med 200 miljoner USD i ett konvertibellån under sommaren 2022, då Northvolt sökte kapital från sina ägare. Ett sådant lån kan under vissa omständigheter omvandlas till aktier, vilket gör att AP-fondernas engagemang i företaget ökar ytterligare. Dock innebär detta även en större risk, särskilt med tanke på Northvolts ekonomiska utmaningar.

Om förhandlingarna med långivarna misslyckas och företaget hamnar i konkurs eller rekonstruktion, riskerar statens samlade investering i Northvolt att minska avsevärt i värde. Denna potentiella förlust skulle i så fall direkt påverka statens investeringar genom pensionssystemet.

Slutsats

Även om regeringen inte direkt är delägare i Northvolt, är AP-fondernas investeringar en indirekt form av statlig inblandning i företaget. Statens samlade investering i Northvolt har dock skett med brett politiskt stöd och under en tidigare mandatperiod. Regeringen har betonat att AP-fondernas investeringar sker oberoende av näringspolitiska eller ekonomiskpolitiska hänsyn, och att deras främsta mål är att generera största möjliga nytta för pensionstagarna.