En ovanlig händelse utspelade sig när Ekobrottsmyndigheten nyligen genomförde en razzia på Nasdaq lokaler i Frihamnen i Stockholm. Denna dramatiska händelse var en del av en större brottsutredning som pågått i minst ett år, det rapporterar Expressen om på torsdagsmorgonen. 

Kammaråklagare Pontus Hamilton bekräftar razzian och säger att den är en del av en pågående förundersökning. Han avslöjar dock inte närmare detaljer om utredningens natur. Platsen där Ekobrottsmyndighetens utredare slog till, Nasdaq-börsens hjärta, är en plats där affärer för miljarder omsätts varje dag. Det är ett ställe som präglas av hög sekretess och en noga övervakad handel.

Enligt Expressens källor var utredarna särskilt intresserade av digitalt material i samband med razzian. Det är ännu oklart vilken typ av uppgifter de letade efter, men det kan vara relaterat till insiderbrott, obehörigt röjande av insiderinformation och marknadsmanipulation.

Kammaråklagare Pontus Hamilton leder förundersökningen och är specialiserad på finansmarknadsbrott. Han bekräftar att utredningen handlar om brott kopplade till finansmarknaden och att det är relaterat till handeln som skett på Nasdaqbörsen. Han avslöjar dock inte om någon är delgiven misstanke om brott i samband med razzian.

Razzian på Stockholmsbörsen och den pågående utredningen har pågått i över ett år och är en del av EBM:s arbete med att bekämpa brott på finansmarknaden. Att en polisaktion riktas mot Nasdaq, även känd som Stockholmsbörsen, är en mycket ovanlig händelse som indikerar allvaret i utredningen.

Från Nasdaqs sida har man varit förhållandevis tyst om händelsen. Pressansvarige Erik Gruvfors bekräftar dock för Expressen att polisen har varit i kontakt med dem angående den bredare utredningen och att de samarbetar med myndigheterna. Mer information har ännu inte offentliggjorts då utredningen fortfarande pågår.