Engångsplast såsom sugrör, bestick och tallrikar har länge varit en het diskussion om huruvida det ska förbjudas eller inte. För drygt två år sedan så beslutade Europaparlamentet om en ny lag som innebär att plastprodukter för engångsbruk ska förbjudas inom EU under 2021. Trots att förbudet ännu inte har börjat gälla i Sverige så har flera restauranger redan lämnat plastsugrören för att gå över till papperssugrören som även de fått kritik för att de lätt blir mjuka och inte heller helt miljövänliga. Bara i USA så slängs det över 300 miljoner sugrör per dag och i Europa räknar man med att varje person konsumerar över 50 sugrör per år. En stor marknad men samtidigt ett stort problem som behöver lösas.

Engångsplastens tid är kommen – Raws är framtiden
Raws är företaget som skapat en produkt som löser problemet med plastsugrör. Sugrören som Raws har skapat är tillverkade av vass – Miljövänligt då det bryts ner naturligt, klarar av samtliga drycker, återanvändningsbara och till ett konkurrenskraftigt pris. En komplett produkt helt enkelt som kommer väl till pass i och medförbudet av engångsplast som börjar gälla i år. Raws säljer redan de vasstillverkade sugrören hos flertalet återförsäljare och restauranger men har nu valt att expandera verksamheten ytterligare.

Vasstillverkade sugrör med 100 % naturlig produktion

Från idé till verklighet
Idéen kring Raws väcktes redan i januari 2019. Grundarna Eyoel Lundberg och Timmy Frisk insåg att det fanns ett hål i marknaden och att det inte riktigt fanns ett tillräckligt bra komplement till plastsugrören. Redan i maj 2019 så lanserades Raws för första gången med lokal produktion i Norrköping och under samma sommar hade de vasstillverkade sugrören tagit plats på Sturehof, Gröna Lund, Berns, Martin Servera, Menigo och många fler ställen. Med andra ord en stor efterfrågan redan vid lansering och man vann även pris som årets rookie och årets miljöföretag i Norrköping samma år.

Under 2020 deltog Raws på den första internationella mässan i Frankfurt innan Corona lamslog Raws för resten av året. Nu är man dock redo att ta nästa steg och i och med plastförbudet som inom kort träder i kraft så har man sett en ökad efterfrågan från konsumenterna. Inom kort så kommer man att bygga världens första helautomatiserade produktionslina för sugrören som kommer att kunna producera upp till 3 sugrör per sekund. Med den autonoma maskinen på plats så ska man sedan skala upp försäljningen i UK och USA samt att lansera produkten ännu mer mot matvarubutiker i Sverige med målet att under 2022 omsätta 25 MSEK.

Eyoel Lundberg, VD Raws

– Jag tror att alla idag vill använda mindre plast, Raws ger möjligheten att faktiskt göra det. Det är idag som ett minfält att undvika plast om dagarna, därför startades Raws. Vi kommer också att skänka 10% av vinsten till organisationer som jobbar för att rensa upp plast vi redan har konsumerat och tyvärr kastat i naturen och våra hav. Vi är inte här för att predika eller be någon att kompromissa, vi har helt enkelt enligt oss det bästa sugröret på marknaden idag. Vi driver en revolution mot plast, säger Eyoel Lundberg, grundare och VD på Raws.

Expanderar för att möta den ökade efterfrågan
För att möta den ökade efterfrågan och för att kunna skala upp försäljningen så fyller man just nu kassan med 6 MSEK. Drygt hälften av kapitalet ska gå till att bygga den autonoma maskinen som ska tillverka sugrören. En viktig komponent för Raws framtida tillväxt. Under nästa år så ska man även börja producera tallrikar och bestick av vass samtidigt som man ska hitta ny lokal för att skala upp produktionen.