En intressant trend har blomstrat fram bland unga studenter och akademiker i Sverige när det kommer till deras önskemål om framtida arbetsgivare. Enligt Academic Works årliga undersökning, Young Professional Attraction Index, som mäter hur unga professionella rankar arbetsgivarens attraktivitet, är det nu tydligt att både tung industri och statliga bolag lockar de unga talangerna.

LKAB, SBAB och Ellevio är nykomlingar

På årets lista över de 100 mest attraktiva arbetsgivarna för unga professionella i Sverige finns några intressanta nykomlingar och återvändare. Bland nykomlingarna hittar vi företag som LKAB (plats 59), SBAB (plats 66) och Ellevio (plats 76), som alla har tagit sig in på listan för första gången. Dessutom har företag som Epiroc (plats 22) och SSAB (plats 33) återvänt till listan efter att ha varit frånvarande under några år.

Peter Knutsson Frejd, VD på Academic Work, kommenterar utvecklingen och säger: ”Vi har de senaste åtta åren tagit tempen på en tongivande målgrupp på svensk arbetsmarknad – nämligen morgondagens ledare. I år har det skett en intressant och tydlig utveckling i listningen, med ett rejält uppsving i popularitet för tung industri och statliga bolag.”

Spotify, Google och IKEA i topp

De högsta positionerna på årets lista intas av välkända namn som Spotify, Google och IKEA, företag som har haft topplaceringar de senaste åren. Samtidigt fortsätter trenden från förra året, där företag inom bilindustrin klättrade på listan. Volvo Group, Volvo Cars och Polestar placerar sig alla inom topp 10. Undersökningen visar även att stabila och teknikorienterade företag som Apple, Microsoft och Samsung fortfarande är mycket populära. En av de mest slående förändringarna är revisions- och konsultbolaget PwC, som har klättrat från plats 38 till plats 10 på årets lista.

Trendbrott när tung industri attraherar fler

Peter Knutsson Frejd fortsätter sin analys och säger: ”Att bolag som Spotify, Google och IKEA hamnar i topp är inte förvånande. Det är stora globala bolag som länge arbetat aktivt med sin employer branding och kan erbjuda unga talanger en spännande karriär i en intressant bransch. Att tung industri och statligt ägda bolag klättrar är desto mer intressant. Det är bolag som är mitt i den gröna omställningen och kan erbjuda en stabil och framtidssäker karriär – något som värderas högt i en ekonomiskt osäker omvärld.”

Undersökningen ger oss en tydlig indikation på vad de unga talangerna värderar när de väljer sina framtida arbetsgivare. Att tung industri och statliga bolag nu lockar allt fler unga är ett tecken på att dessa företag spelar en viktig roll i Sveriges ekonomiska och hållbara framtid. För alla arbetsgivare är detta viktig kunskap att ta till sig och använda för att stärka sitt arbetsgivarvarumärke i en konkurrensutsatt arbetsmarknad.

Hela undersökningen finns tillgänglig på denna länk och ger en djupare inblick i vilka faktorer som påverkar unga professionellas val av arbetsgivare.

Topp 10 2023

 1. Spotify (6)
 2. Google (5)
 3. IKEA (1)
 4. Volvo Group (9)
 5. Apple (8)
 6. Volvo Cars (4)
 7. Microsoft (2)
 8. Samsung (20)
 9. Polestar (16)
 10. PwC (38)

Bolag som är med på listan för första gången

 1. LKAB – plats 59
 2. SBAB – plats 66
 3. Ellevio – plats 76

Bolag som är tillbaks på listan efter att inte varit med på några år:

 1. Epiroc – plats 22 (senast med 2020)
 2. Sony – plats 26 (senast med 2019)
 3. SSAB – plats 33 (senast med 2018)
 4. Transportstyrelsen – plats 52 (senast med 2020)
 5. Utrikesdepartementet – plats 75 (senast med 2019)
 6. E.ON – plats 80 (senast med 2020)
 7. Telenor – plats 93 (senast med 2019)
 8. Arbetsförmedlingen – plats 100 (senast med 2020)

Bolag som klättrat respektive tappat mot 2022 års lista

 1. Northvolt – plats 19 (förra året 73)
 2. Karolinska Institutet – plats 30 (förra året 83)
 3. Stockholms Stad – plats 37 (förra året 89)
 4. SAAB – plats 54 (förra året 97)
 5. Försäkringskassan – plats 89 (förra året 99)
 6. Alfa Laval – plats 47 (förra året 10)
 7. Tesla – plats 50 (förra året 3)
 8. JM – plats 85 (förra året 37)
 9. Polisen – plats 96 (förra året 82)
 10. H&M – plats 97 (förra året 78)

Om Young Professional Attraction Index (YPAI)

Academic Work har i samarbete med Kantar Public utvecklat Young Professional Attraction Index (YPAI) för att mäta arbetsgivares attraktivitet bland unga talanger i början av sina karriärer. Denna grupp, som Academic Work definierar som ”young professionals,” inkluderar inte bara unga personer i ålder utan även de som är i början av sin yrkeskarriär och har mellan 0–5 års arbetslivserfarenhet. Undersökningen har genomförts sedan 2015 och involverar årligen tusentals deltagare i länder som Sverige, Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Schweiz och Nederländerna.

YPAI-indexet bygger på tre lika viktiga komponenter

 1. Företagets rykte: Hur uppfattas arbetsgivaren av de unga talangerna? Detta inkluderar företagets varumärkesimage och anseende.
 2. Upplevd framgång inom sitt område: Hur framgångsrikt anses företaget vara inom sitt specifika verksamhetsområde? Detta kan inkludera innovativt arbete, hållbarhetsåtgärder och andra prestationer.
 3. Villighet att jobba hos arbetsgivaren: Hur attraktiva är företaget som arbetsgivare för de unga professionella? Detta avspeglar deras vilja att ansluta sig till organisationen.

YPAI ger 100 arbetsgivare ett attraktivitetsindex baserat på dessa tre faktorer och ger insikter i vad som påverkar unga talangers val av arbetsgivare. En av de intressanta aspekterna av YPAI är att det tar hänsyn till respondenternas kunskap om arbetsgivaren och deras perception, vilket ger en djupare insikt i deras preferenser och förändringar över tid.

Undersökningen från Academic Work syftar till att inspirera arbetsgivare att stärka sitt arbetsgivarvarumärke och anpassa sig till de föränderliga preferenserna och behoven hos unga talanger på arbetsmarknaden. Resultaten av YPAI ger en användbar vägledning för företag att förstå vad som krävs för att attrahera och behålla de bästa unga talangerna i dagens konkurrensutsatta arbetsmiljö.

Denna årliga undersökning ger värdefull insikt i arbetsmarknadens trender och hjälper både unga professionella och arbetsgivare att navigera i den dynamiska och föränderliga arbetsvärlden. Det är tydligt att tung industri och statliga bolag nu har fått en betydande plats på unga talangers önskelistor, vilket visar på deras viktiga roll i Sveriges framtid och den gröna omställningen.