En ny undersökning visar att en majoritet av svenskarna önskar en förändring i hur arbetslivet är strukturerat. Det är tydligt att den klassiska femdagarsveckan ifrågasätts alltmer, och många ser positiva möjligheter med en kortare arbetsvecka. Dessutom lyfts problematiken med obetald övertid och arbetsrelaterad stress fram som centrala frågor för det svenska arbetslivet.

Svenskarnas inställning till en fyradagars arbetsvecka

I en färsk rapport från Cool Company framgår det att hela 77 procent av svenskarna är positiva till att införa en fyradagars arbetsvecka. Bland dessa tror 46 procent att en kortare arbetsvecka inte skulle påverka deras arbetsinsats, medan 31 procent anser att arbetsbelastningen behöver justeras för att det ska fungera. Denna positiva inställning är särskilt framträdande bland unga i åldrarna 18–29 år, där 82 procent ser fördelarna med en fyradagarsvecka.

– 1970 infördes vår nuvarande 40 timmars arbetsvecka. Sedan dess har mycket förändrats, men arbetsveckans struktur har stått still. Nu ser vi att fyradagarsveckan blir alltmer aktuell, både i Sverige och internationellt, säger Matilda Backelle, kommunikationschef på Cool Company.

Önskan om mer semester

Parallellt med diskussionen om en kortare arbetsvecka önskar svenskarna även mer ledighet. Enligt rapporten anser 47 procent att de har för få semesterdagar och skulle vilja ha fler. Samtidigt är 41 procent nöjda med antalet semesterdagar, men denna siffra är markant lägre bland de yngre, där endast 29 procent känner sig tillfreds med sin semester.

Stress och övertid är ett växande problem

Stress och obetald övertid är ett stort problem i dagens arbetsliv, särskilt i Stockholmsregionen. Undersökningen visar att 69 procent av svenskarna ibland arbetar oavlönat utanför ordinarie arbetstid, och 42 procent gör det regelbundet. Särskilt påtagligt är detta i Stockholm, där 47 procent av de tillfrågade regelbundet arbetar obetalt övertid.

Stressrelaterade sjukskrivningar är också vanliga, där 27 procent uppger att de någon gång varit sjukskrivna på grund av stress eller dåligt psykiskt mående relaterat till arbetet. Bland kvinnor är siffran ännu högre, hela 37 procent jämfört med 18 procent av männen.

– Den stora skillnaden mellan män och kvinnor kan delvis förklaras av det obetalda arbete som kvinnor ofta utför både på jobbet och i hemmet, säger Matilda Backelle.

Frilansliv lockar allt fler

Förutom intresset för en fyradagarsvecka visar rapporten också att svenskarna är nyfikna på frilanslivet. Hela 42 procent av de tillfrågade överväger att byta sin fasta anställning mot frilansarbete, där frihet och kontroll över arbetssituationen är de främsta drivkrafterna. Män är något mer nyfikna än kvinnor på denna förändring, med 50 procent jämfört med 34 procent.

Om rapporten

Frilansrapporten från Cool Company tar tempen på svenskarnas inställning till arbetslivet och genomförs årligen. Årets rapport, med titeln “Ett hållbart arbetsliv”, bygger på 1000 intervjuer med arbetsföra personer mellan 18 och 65 år samt 500 frilansare. Den ger en djupgående bild av svenskarnas arbetsvillkor, mående och tankar kring framtidens arbetsliv.

Undersökningen visar att svenskarna efterfrågar förändringar som kan leda till ett mer balanserat och hållbart arbetsliv, något som kan bli avgörande för framtidens arbetsmarknad.

Du kan ladda hem rapporten här.