Europeiska centralbankens, ECB, beslutsfattare uttryckte försiktig optimism på torsdagen att inflationen var på väg tillbaka till 2 % även utan fler räntehöjningar och ökade trycket på regeringarna att upprätthålla den typ av finanspolitisk disciplin som behövs för en mjuk ekonomisk landning. Detta rapporterar Reuters.

ECB höjde sin viktigaste ränta till rekordhöga 4,0 % förra månaden men signalerade att dess 10:e höjning på 14 månader i en insats för att sänka inflationen kan vara den sista, åtminstone för tillfället, eftersom ekonomin saktade ner och till och med kan gå in i recession.

Bland en redan lång lista av beslutsfattare som föreslår stabila räntor för närvarande, tonade Frankrikes centralbankschef Francois Villeroy de Galhau och hans grekiska motsvarighet, Yannis Stournaras ner behovet av ytterligare åtstramning, med argumentet att nivån redan var i en position som kunde sänka inflationen.

Dessa kommentarer kom precis när protokollet från ECB:s senaste möte, som publicerades på torsdagen, visade att även den senaste höjningen var ett nära beslut, med taktiska överväganden som tippade vågskålen mot ökningen.

ECB:s modeller föreslog också, enligt protokollet, att en insättningsränta i regionen av 3,75 % till 4,00 % kunde trycka ned inflationen till 2 %, förutsatt att ECB höll denna nivå tillräckligt länge.