Långsiktig samverkan med en gemensam passion för precision och prestanda. Klocktillverkaren blir huvudpartner för Skandinaviens ledande racingmästerskap. Samarbetet innefattar även Porsche Sprint Challenge, Porsche Golf Cup och exklusiva lanseringsevent. Det framgår av ett pressmeddelande.

Få varumärken i världen är så tätt förknippade med innovation, precision och prestanda inom motorsporten som premiumbiltillverkaren Porsche och den schweiziska klocktillverkaren TAG Heuer. Båda bolagen har en lång och unik historia inom racing med traditioner som är färgade av framgång.

Tidigare i år presenterade Porsche ett internationellt strategiskt samarbete med TAG Heuer. Avsikten är att med gemensam kraft verka inom idrott och tävlande samt att tillsammans utveckla nya produkter. Som ett första steg presenterades en ny klocka, TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph.

Nu fördjupas relationerna på nationell nivå. Med start 2021 inleder Porsche Sverige ett flerårigt samarbete med TAG Heuer. Fokus ligger framförallt på Skandinaviens ledande racingmästerskap Porsche Carrera Cup Scandinavia. TAG Heuer blir tillsammans med däcktillverkaren Michelin en av två huvudpartners för serien som körs på svenska och norska motorsportarenor.

TAG Heuer kommer bl.a. att synas på den välkända gästbilen med startnummer 911 under alla racehelger och fortsätter som sponsor av TAG Heuer Fastest Lap Awards i Carrera Cup och Masters Cup. Klocktillverkaren stödjer även mästerskapets unga talanger genom att synas på racingoveraller tillhörande förare inom Driver Development Programme.

– Porsche och TAG Heuer har långa och starka vänskapsband med en djup ömsesidig respekt, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Därför är vi glada och stolta att inleda ett samarbete där parterna gemensamt ser en stor potential för utveckling under många år framöver.

Samarbetet mellan Porsche Sverige och TAG Heuer innefattar även den uppmärksammade nya racingserien Porsche Sprint Challenge Scandinavia, samt den populära golfturneringen Porsche Golf Cup. Porsche och TAG Heuer kommer därutöver att samverka vid exklusiva gemensamma event hos lokala Porsche Center i det svenska återförsäljarnätverket.

– I Skandinavien har vi sedan flera år haft en god relation mellan Porsche och TAG Heuer och vi är mycket glada över detta fördjupade samarbete, säger Morten Fosshaug, Nordic Commercial Director för Nortime, som är Nordisk distributör av TAG Heuer. Vi ser fram emot att bli en större del av Carrera Cup och den spännande satsningen Porsche gör för sina skandinaviska fans. Jag är övertygade om att vi får uppleva många Don’t Crack Under Pressure-ögonblick under de kommande åren.

Två historier – samma passion
I över ett halvt sekel har berättelserna om de två företagen korsats. Kulturarvets likheter kan spåras hela vägen tillbaka till entreprenörerna i Porsche och TAG Heuer. Edouard Heuer och Ferdinand Porsche var pionjärer vars visioner förändrade deras valda verksamhetsområden för alltid. Heuer skapade den första tillverkade kronografen och Porsche konstruerade en ny elektrisk navmotor. Båda dessa prestationer förtjänade medaljer på världsutställningar i Paris. Heuer hedrades 1889 och Lohner-Porsche presenterades på Expo i Paris år 1900.

De verkliga hörnstenarna i dagens partnerskap är ättlingar till varumärkenas respektive grundare. Ferdinand Porsches son, Ferdinand Anton Ernst eller “Ferry”, började på sin fars ingenjörskontor 1931 vid 22 års ålder och grundade bilmärket som bär familjenamnet 1948. Redan inom några år var namnet Porsche kopplat till tävlingsframgångar över hela världen – inklusive en klasseger i Carrera Panamericana 1954. För att hedra det framgångsrika deltagandet kallade Porsche sin mest kraftfulla sportbilsmotor vid tidpunkten för “Carrera”.

Edouard Heuers barnbarn, Jack, ledde sin familjs företag i årtionden. 1963 skapade han den första Heuer Carrera-kronografen, utformad för att låta förare hålla koll på tiden under körning. Jack Heuer var också ansvarig för Heuer Monaco, den första fyrkantiga, vattentäta automatiska kronografklockan. Dess namn för tankarna till Monaco Grand Prix, och det berömda Monte Carlo-rallyt som Porsche vann tre år i rad, från 1968 till 1970, med sin 911-modell.

Porsche, Steve McQueen och TAG Heuer
Precis som Porsche 911 hade gjort för sportbilar, bröt Heuer Monaco med de traditionella designkoderna för urmakeriet. Dess innovationer hade dock kommit till en betydande ekonomisk kostnad. Som ett alternativ till en dyr reklamkampanj cementerade Jack Heuer sitt varumärkes länk till den berömda sportbilstillverkaren med ett kreativt sponsringsavtal med schweiziske racerföraren och Porsche-återförsäljaren Jo Siffert. 2005, vid premiären av filmen Jo Siffert: “Live Fast, Die Young”, mindes Jack Heuer villkoren i kontraktet: “I utbyte mot CHF 25 000 skulle han sätta vår logotyp på sin bil och kostym. Dessutom kunde han köpa våra klockor till grossistpris och sälja dem vidare till sina racingvänner med en betydande vinst. Vilket han gjorde med stor framgång, hälften av startfältet bar Heuer-klockor i slutet av säsongen 1969!” Det var denna koppling som uppmärksammades av Steve McQueen och fick honom att bära Heuer-logotypen på sin overall under inspelningen av filmklassikern Le Mans (1970) där han körde en Porsche 917. Den amerikanske skådespelaren sa: “Jag kör samma bil som Jo Siffert, och jag vill ha samma overall som honom.”

TAG-Turbo Engine – tillverkad av Porsche för McLaren-teamet
Genom försäljningen till TAG Group blev Heuer i mitten av 1980-talet TAG Heuer. Vid denna tid utvecklade och producerade Porsche och TAG Heuer tillsammans TAG Turbo Engine som gjorde det möjligt för McLaren-teamet att vinna tre raka förartitlar i Formel 1. Niki Lauda 1984, följt av Alain Prost 1985 och 1986. 1999 växte sig relationen mellan Porsche och TAG Heuer ännu starkare. Först genom Carrera Cup och Supercup, senare följt av satsningarna i endurance-VM.

Nya partnerskap inom idrotten
2019 skapade Porsche ett eget Formula E-team med TAG Heuer som titel- och timingpartner, vilket är utgångspunkten för dagens långtgående samarbete. Under sitt andra år kommer TAG Heuer Porsche Formula E Team att kämpa om VM-titeln och bakom ratten på Porsches helelektriska racerbil, 99X Electric, finns André Lotterer och hans Pascal Wehrlein. Porsche har utmärkt sig genom enastående framgångar i långloppstävlingar och tillsammans med TAG Heuer är fabrikens GT Team väl förberett inför FIA World Endurance Championship (WEC). Förutom fysiska tävlingar samarbetar Porsche och TAG Heuer också i virtuell racing genom Porsche TAG Heuer Esports Supercup. Vidare kliver klockmärket in som global partner till Porsche i klassikerevent och rallyn.

Varumärkena delar även en stark passion för tennis och golf. Huvudtävlingen i tennis är Porsche Tennis Grand Prix i Stuttgart som lanserades 1978 och sportbilstillverkaren är sedan 2002 turneringens arrangör. TAG Heuer kommer att finnas med i evenemanget, som upprepade gånger har utsetts till den mest populära tennisturneringen i sin kategori, som officiell partner för klockor och kronografer. Inom golf har Porsche varit titelsponsor för Porsche European Open, en av de mest traditionella turneringarna på Europatouren, sedan 2015. I år kommer TAG Heuer även här att vara närvarande som partner för första gången.

TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph
Carrera, som ikoniskt namn, har associerats med Porsche och TAG Heuer i generationer och är ett naturligt val för det första kreativa produktsamarbetet. Den nya kronografen är en hyllning till arvet från de båda märkena och ger en första glimt av vad de kan uppnå tillsammans. Designen utgör en sömlös blandning av Porsche och TAG Heuer som återspeglar varumärkenas excellens utan att späda ut essensen i något av dem.

Den klassiska inskriptionen ”Porsche” är graverad på klockans bezel. Porschefärgerna rött, svart och grått – som också påminner om historiska Heuer-modeller – är återkommande teman. Genom den genomskinliga bakboetten av safirglas syns urverkets rotor, designad som en kärleksfull hyllning till Porsches berömda ratt.

Urtavlan har en asfalteffekt som är skapad speciellt för den här klockan och uttrycker en passion för vägen. Siffrorna för tankarna till instrumentbrädan på sportbilar från Porsche. Klockan kommer med ett mjukt armband i lyxigt kalvläder med sömmar som känns igen från inredningen i bilar från Porsche. Alternativt med ett förreglande armband som återspeglar en strömlinjeformad racingdesign. Klockans hjärta utgörs av Calibre Heuer 02 manufacture movement, med en imponerande 80-timmars gångreserv.