Polens centralbank, Narodowy Bank Polski, sänkte idag styrräntan med 75 baspunkter till 6 % från tidigare 6,75 %  trots landets dubbelsiffriga inflationstakt. Beslutet väckte oro bland ekonomer som menade att centralbanken hade incitament att öka den ekonomiska stimulansen för att stötta det regerande partiet inför parlamentsvalet som hålls nästa månad.

Ekonomer hade förväntat sig en räntesänkning med tanke på det planerade valet den 15 oktober, där det konservativa styrande partiet Lag och Rättvisa kämpar för en oöverträffad tredje mandatperiod. Centralbankens guvernör är en allierad med partiet och har tidigare vidtagit åtgärder för att hjälpa regeringen.

Dock överraskades prognosmakare av den oväntade sänkningen, med tanke på att inflationen fortsatt ligger på över 10 %, även om den har minskat från över 18 % tidigare i år.

Den polska valutan, zloty, tappade omedelbart i värde gentemot andra valutor som amerikanska dollarn och euron.

Beslutet kommer att ge lättnad för polacker med bostadslån som har sett sina räntekostnader öka på senare tid. Det beräknas även bidra till ökad ekonomisk aktivitet. Men det monetära beslutet innebär även en ökad risk för ännu större inflationstryck vid en tidpunkt då polacker redan lider av stigande priser.