PMI-total noterades till 45,5 i april och det är nionde månaden i rad som indexet är utanför tillväxtzonen (under 50-nivån). Även om indexet stabiliserades i april är det en bräcklig industrikonjunktur som framträder, inte minst kring orderingången och företagens orderstockar som föll till de lägsta nivåerna på över två år, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Delindex för leveranstider och orderingång drog ned PMI-total till nya årslägsta nivåer och antyder om ett svagt efterfrågetryck i industrin medan sysselsättning, produktion och inköpslager bidrog positivt till totalindexet.
Företagen har skruvat ned sina produktionsplaner. Index för produktionsplaner sjönk för andra månaden i rad till 54,3 i april och är på den lägsta nivån sedan november förra året, men är fortfarande på högre nivåer än vid tidigare konjunkturnedgångar.
Index för rå- och insatsvarupriser föll till 41,2 i april från 44,8 i mars. Det står alltmer klart att pristrycket från leverantörsledet minskar i snabb takt i och med en svagare industrikonjunktur och bättre fungerande leveranskedjor, vilket på sikt kan leda till en lägre inflation under 2023, säger Jörgen Kennemar.